Çin’in modifiye ettiği “Donanma Dağ Kartalı” (Naval Mountain Eagle) adlı JL-9 jet eğitim uçağının değiştirilmiş yeni versiyonu ilk uçuşa hazırlanıyor. Modifiye JL-9’un uçak gemisi temelli daha fazla savaş uçağı pilotu yetiştirmek isteyen Çin’in şiddetle ihtiyaç duyduğu uçak gemisinde konuşlu bir eğitim uçağı olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Çin Devlet Havacılık Şirketi (AVIC) bünyesinde faaliyet gösteren Guizhou Havacılık Sanayi Şirketi; geliştirdiği ve orijinal “Donanma Dağ Kartalı”ndan modifiye ettiği yeni JL-9’un uçak gemisinde konuşlu bir eğitim uçağı olmasını sağlayacak.

Çin Donanmasında zaten hizmet veren JL-9 “Donanma Dağ Kartalı” jet eğitim uçağının önceki versiyonu yalnızca karada konuşlu havaalanlarında işletilebiliyor ve uçak gemisi operasyonlarını sadece simüle edebiliyordu.

Savaş pilotlarını eğitmek için uçak gemisi temelli bir jet eğitim uçağı bulunmayan Çin’in, önce karada konuşlu bir eğitim uçağıyla eğitmek zorunda olduğu savaş pilotları bu eğitimin ardından doğrudan uçak gemisinde konuşlu gerçek J-15 savaş jetlerine geçmek zorunda kalıyorlar. (Haberola-Necdet Gürsoy)

1 YORUM

CEVAP VER