Dornier Seawings GmbH, yeni nesil “Seastar CD2” amfibik uçağının ilk uçuşunu Almanya, Oberpfaffenhofen’deki üssünde gerçekleştirdi. Baş test pilotu Wolfram Cornelius tarafından bugün gerçekleştirilen ilk sorti 31 dakika sürdü.

(1003 imalat seri nolu) turboprop çift motorlu Seastar CD2 prototipinin ilk uçuşu, Dornier’in test uçuşlarını başlatmak için Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve Alman Federal Havacılık Ofisi (LBA)’dan onay almasından dokuz gün sonra geldi. Dornier, 12 koltuklu uçağın sertifikasyonu ve hizmete girişiyle ilgili bir takvim açıklamadı.

MALİ SORUNLAR 25 YIL GECİKTİRDİ

“İlk uçuş başarıyla tamamlandı ve Seastar’ın güzel kullanım özelliklerini doğruladı. Tüm sistemler düzgün çalışıyordu.” diyen baş test pilotu Wolfram Cornelius; gelişmiş aviyonik sistemin kokpit tasarımındaki son teknolojiyi yansıttığını ve gelecekteki gelişim için iyi bir temel oluşturduğunu söyledi.

İki Pratt & Whitney Canada PT6A-135A motoruyla güçlendirilen “CD2”, Dornier’in mali sorunları nedeniyle orijinal programı kapatmasından yaklaşık 25 yıl sonra, Şubat 2016’da lanse edilmişti. 1991 yılında ABD ve Avrupa’dan sertifika alan Seastar’dan bugüne kadar hiçbir teslimat yapılmadı.

AZINLIK HİSSESİ DORNIER AİLESİ’NDE

2013 yılında iki Çin devlet şirketi, Wuxi Communications Industry ve Wuxi Industrial Development tarafından satın alınan Dornier Seawings GmbH ortak girişiminde Dornier ailesi halen azınlık hissesini koruyor.

Yeni nesil uçakta orijinal versiyona göre bir takım iyileştirmeler bulunuyor. Bunlar arasında yeniden tasarlanmış ve yükseltilmiş bir iç mekan, bir Honeywell Primus Epic 2.0 aviyonik paketi, geliştirilmiş su manevraları için güçlü bir hidro-itici, yeni korozyona dayanıklı iniş takımı, hidrolik ve yönlendirilebilir bir burun tekerleği ve MT tarafından tasarlanan beş kanatlı kompozit pervaneler yer alıyor.

Dornier’in maksimum 5 bin 100 kg kalkış ağırlığına, 333 km/saat seyir hızına ve 1.670 km menzile sahip amfibik uçağı “Seastar CD2” kargo, yolcu, özel görevler ve VIP taşımacılık gibi çeşitli konfigürasyonlarda sunulacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER