Hindistan ziyaretine hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “YPG gibi bir terör örgütünün paçavralarının olduğu bir konvoy içinde ABD bayraklarının dalgalanması bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunları 16’sında yapacağımız ziyarette Sayın Trump’a göstereceğiz. Terörle mücadele eğer ortak bir platformda yürümezse, bugün bize, yarın bir başkasına olacaktır. Bunu paylaşmamız lazım” dedi.

Ziyaretinin; Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’den Hindistan’a 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk resmî ziyaret ve 16 Nisan halk oylamasından sonra ilk yurt dışı ziyaret niteliği taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretinin ayrıca, Mayıs ayı boyunca yapacağı yoğun ziyaret ve temasların da ilk halkasını oluşturduğunu söyledi ve “Hindistan dönüşü Rusya Federasyonuna, akabinde Kuveyt’e, Çin Halk Cumhuriyeti’ne, Amerika Birleşik Devletleri’ne ve NATO Liderler Zirvesi münasebetiyle Brüksel’e ziyaretlerimiz olacak” açıklamasında bulundu.

Yeni Delhi’de Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceğini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Hamid Ensari ile Dışişleri Bakanı Şuşma Svaraj’ı da kabul edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti kapsamında ayrıca Hindistan’ın önde gelen firmalarının, şirketlerini yönetim kurulu başkanları ve CEO’ları ile bir araya geleceğini ve Türkiye-Hindistan İş Forumuna katılacağını söyledi.

“HİNDİSTAN İLE İŞ BİRLİĞİ İMKANLARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Hindistan ziyaretinde Türkiye’den 150 civarında iş adamının kendisine eşlik ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu seyahatimizin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunmak bakımından önemli bir fırsat olacağına inanıyorum. Hindistanlı muhataplarımızla ekonomik ve ticari ilişkilerimizin yanı sıra kültür, turizm, eğitim, enerji, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında işbirliği imkânlarını değerlendireceğiz” diye konuştu.

Türkiye gibi Hindistan’ın da farklı terör yapılarıyla mücadele ettiğine ve 24 Nisan günü düzenlenen hain saldırıda 25 Hint görevlisi hayatını kaybettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın en cani örgütleriyle mücadele eden bir ülke olarak Hindistan’ın acısını çok iyi anlıyoruz. FETÖ terör örgütü başta olmak üzere masumları katleden, iki ülke ilişkilerini dinamitlemeye çalışan şer odaklarını da bu ziyaret sırasında etraflıca ele alacağız” dedi.

“HİNDİSTAN, ULUSLARARASI AĞIRLIĞI OLAN KÜRESEL BİR AKTÖR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan’ın 1,3 milyarı aşan nüfusu ve yükselen ekonomisiyle uluslararası alanda ağırlığı olan küresel bir aktör olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin Hindistan’la ilişkilerinin son dönemde önemli mesafeler kaydettiğini dile getirdi ve şunları söyledi: “Hindistan’la ilişkilerimizin daha da ileri seviyelere gelmesi, özellikle elektrik-elektronik, yani yazılım sektöründe Hindistan’ın yeri, konumu dünyada bellidir ve bunu iyi değerlendirme arzusu içerisindeyiz. Son 5 yılda bakan ve üstü seviyede gerçekleştirilen ziyaretlerin sayısı önceki 20 yılı aşmıştır. Elbette mevcut seviyeyi kâfi bulmuyoruz. G-20’de beraber olduğumuz Hindistan’la ilişkilerimizi çok daha ileri noktalara taşımak istiyoruz.”

Türkiye’nin Hindistan’la ilişkilerinde her alanda muazzam bir potansiyel bulunduğunun altını çizen ve bu ziyarette bu potansiyelin nasıl harekete geçirilebileceğini değerlendirip bir yol haritası çizeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin; gerek ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, gerek bölgesel ve küresel konularda iş birliğinin ilerletilmesi bakımından olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını dile getirdi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Karaçok’a düzenlediği hava operasyonunda öldürülen bazı teröristlerin cenazesine ABD askerlerinin katıldığını gösteren bazı fotoğraflar yayınlandı. Ayrıca yine YPG’lilerle ABD askerlerinin Türkiye sınırında birlikte nöbet tutup devriye gezdiğine dair bazı fotoğraflar var, nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna cevaben, YPG gibi bir terör örgütünün paçavralarının olduğu bir konvoy içinde ABD bayraklarının dalgalanmasının kendilerini ciddi manada üzdüğünü söyledi.

“KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruya verdiği cevabının devamında şunları kaydetti: “Bunları da tabii 16’sında yapacağımız ziyarette Sayın Başkana buyurun diyeceğiz göstereceğiz. Ve mademki biz uluslararası teröre ortak olarak karşıyız, o zaman bu durum nedir diye kendilerine bunları göstereceğiz. Çünkü terörle mücadele eğer ortak bir platformda yürümezse, bugün bize, yarın bir başkasına olacaktır, bunu paylaşmamız lazım. Ve bu geleneğin, buna gelenek diyorum, çünkü Sayın Obama döneminden başlayan bir süreç şu anda henüz devam ediyor, bunun artık noktalanması lazım. Aksi takdirde hem bölgedeki bu sıkıntı böyle devam edecektir, hem de kendileri rahatsız olacak, bizler de NATO’nun iki ortak ülkesi, stratejik müttefikler olarak bundan ciddi manada rahatsız olacağız. Her zaman söylediğim gibi o zaman biz göbeğimizi kendimiz keseceğiz, bu ifademi tekraren kullanıyorum. İşte Karaçok’ta ne olduysa, Sincar’da ne olduysa artık biz bunlara devam etmek durumunda kalacağız. İşte dün de söylediğim gibi, hani bir gece ansızın gelebiliriz derken bunu kastediyorum. Bütün oralardaki terör örgütlerine herhalde tarih vererek, haber vererek gidecek değiliz. Ama bilecekler ki Türk Silahlı Kuvvetleri her an buralara gelebilir. Biz endişeyle yaşamaktansa onlar korkuyla yaşasınlar.”

16 Nisan halk oylaması sürecinde kabinede revizyonun yapılacağına ve yeni kabinede Milliyetçi Hareket Partisi’nden de isimlerin bakan olabileceğine dair çıkan haberlerin hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmesi sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabinede değişiklik teklifinin kendisine değil, hükümete ait olacağını hatırlattı ve hükümetin tasarruf alanına Cumhurbaşkanı olarak giremeyeceğini söyledi.

“EKONOMİDE YÜKSELİŞ TRENDİ İÇERİSİNDEYİZ”

“Şu anda gündemde böyle bir şey söz konusu değil. Ama ileride ne olur-ne biter, onu da şu anda söylemek yanlış olur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda sağlıklı bir şekilde yürüyen bir hükümet yapısı var. Ekonomide şu anda sürekli bir yükseliş trendi içindeyiz, bunun daha da iyi bir konuma geleceğini, ama her alanda da tabii ki hükümetimizin başarısı, bu başarıyı değerlendirme bu noktada Sayın Başbakanın kendi tasarrufları her an olabilir. Bu tasarrufları tabii ki Cumhurbaşkanı olarak paylaşma imkânımız da olacaktır. Yani ne bir kapama, ne de böyle bir karar yetkisi açıklama gibi bir anlayışımız söz konusu değildir. Buradaki yetki Başbakan ve hükümete aittir. Bizim bütün temennimiz, ülkemizin geleceği için en hayırlı olan neyse odur. Ama biz Türkiye’de bir şeyi biliyorsunuz alışkanlık haline getirdik, o da şudur: Sağlıklı bir hükümet yapısıyla geleceğe yürümek, böyle her an hükümetlerin geliştiği bir yapı değil, o bizden öncelerde, eski Türkiye’de kaldı ki hedefimiz bizim güven ve istikrardır. Güven ve istikrar ise, sağlıklı hükümetlerle olur. Temennimiz odur ki hükümetin alacağı isabetli kararlar paylaşılır ve ülkemize hizmet aynen devam eder.”

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle Yeni Delhi’ye hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Atatürk Havalimanı’ndan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yetkililer uğurladı.

Hindistan resmî ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da eşlik ediyor.

CEVAP VER