Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Amerikan Sierra Nevada Corporation (SNC), yeni nesil Dream Chaser® uzay aracına ait ana gövdenin şirketin Colorado üretim tesislerine geldiğini duyurdu. Böylece, 2021’deki ilk NASA görevinden önce Dream Chaser uzay aracının tam montajı başlamış oldu.

İleri teknoloji ürünü Dream Chaser’ın en büyük parçası olan ana gövde, şimdiye kadar yapılmış yüksek ısıya dayanıklı en gelişmiş kompozit gövde oldu.

Bunun olağanüstü bir mühendislik ve üretim başarısı olduğunu söyleyen SNC başkanı Eren Özmen, “Ekibimiz uzun bir süredir bu günü dört gözle bekliyor, böylece NASA’nın ilk görevine hazırlanan Amerika’nın uzay aracını tamamen monte edebiliriz.” dedi.

Basınçlı, kompozit bir yapı olan ana gövde Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek basınçlı yükleri barındıracak.

Taşeron firma Lockheed Martin tarafından üretilen gövde kısa süre önce Fort Worth, Teksas tesislerinden Dream Chaser’ın SNC tarafından geliştirilip birleştirildiği Louisville, Colorado’ya sevk edildi. 

Tasarımla ilgili öne çıkan özellikler:

Gelişmiş kompozit 3D dokuma montaj yöntemleri kullanır ve şimdiye kadar yapılan en gelişmiş yüksek sıcaklık kompozit uzay aracı gövdesini temsil eder.

Uzunluğu 10 mt, genişliği 5 mt ve yüksekliği 2 mt olan gövde yaklaşık 1.100 kg ağırlığındadır.

Geleneksel anlamda “kompozit” olarak adlandırılan malzemeler ise karbon elyaf takviyeli polimer (carbon fiber reinforced polymers / CFRP) içerir.

Aerodinamik açıdan karmaşık ve benzersiz bir gövde oluşturmak için alüminyum ve titanyum alaşımlar yerine CFRP malzemenin kullanılması üretim maliyetlerini düşürür.

Ana gövdede alüminyum yerine kompozit malzeme kullanılması gerekli termal koruma miktarını azaltır.

Gelişmiş 3D dokuma yapı, sıcak alt koruyucu kalkana nüfuz etmeyi en aza indirir.

6 TON YÜK TAŞIYABİLİR

İlk NASA görevine 2021 yılı sonunda çıkacak olan Dream Chaser’ın en az altı kargo ikmal görevi gerçekleştirmesi planlanıyor. 6 tona kadar malzeme ve yük taşıyabilen Dream Chaser, uzay misyonunun ardından yeryüzüne dönerek normal bir uçak gibi havaalanı pistine inecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER