ABD – Almanya ortak yapımı uçan gözlemevi SOFIA, Avrupa üzerindeki ilk bilimsel araştırma uçuşuna çıkıyor.

Güney Kaliforniya, Palmdale’deki ana üssünden yola çıkarak 16 Eylül, TSİ 03.15’de Stutgart Havalimanına inmesi beklenen “SOFIA”nın Avrupa misyonu sırasında olabildiğince kuzeye uçması planlanıyor. Kızılötesi gözlemevinin atmosferde daha az su buharının oluştuğu kutuplara yakın uçması gözlem koşullarının daha iyi olmasını sağlayacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Alman Hava-Uzay Merkezi (DLR)’nin, bir Boeing 747SP uçağını modifiye ederek geliştirdikleri Stratosferik Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) “SOFIA” 2.54 metre çapında bir teleskopa sahip.

Kara delikleri, süpernovaları ve yıldız oluşumlarını gözlemleyecek olan SOFIA, Avrupa’daki 12 ülke üzerinde uçacak.

EVREN GİDEREK GENİŞLİYOR MU?

SOFIA’nın ilk Avrupa bilimsel araştırma uçuşu için Stuttgart’tan yola çıkacağını ve bunun çok özel bir durum olduğunu belirten DLR İcra Kurulu Başkanı Pascale Ehrenfreund, “Gemideki araştırmacılar kara deliklerin etrafındaki alanları araştırıyor ve Karanlık Enerjinin gerçekten de Evrenin giderek artan bir oranda genişlemesine neden olup olmadığını soruyor olacak.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER