ABD Hava Kuvvetleri, Alaska’da düzenlediği tatbikatla güç gösterisi yaptı. İki düzine F-22 Raptor hayalet uçağın pist üzerinde gerçekleştirdiği ‘Fil Yürüyüşü ’ C-17 Globemaster III ve E-3 Sentry uçaklarının da katılımıyla tam bir gövde gösterisine dönüştü.

‘Polar Power’ adı verilen hazırlık tatbikatı Amerikan Hava Kuvvetleri’nin Alaska’daki Elmendorf-Richardson Ortak Üssü’nde başladı. İki hafta sürecek tatbikata katılan filolar ileri konuşlandırma ve üstün muharebe gücünü gösterme fırsatı bulacak.

24 adet F-22 Raptor, bir C-17 Globemaster III ve bir E-3 Sentry uçağının ‘Fil Yürüyüşü’ (elephant walk) olarak bilinen yakın düzen taksi oluşumuna katıldığı tatbikatta fotoğraf çekiminin ardından üssün 24 numaralı pist başına dönen uçaklar sırasıyla kalkış yaptı.

AMAÇ RUS BOMBARDIMAN UÇAKLARINI ÖNLEMEK

E-3 Sentry havadan ihbar ve kontrol-HİK uçağının katılımının; hava savunmasının radar kapsamını genişletme ve düşman bombardıman uçaklarına refakat eden başka savaş veya bombardıman uçaklarının muhtemel varlığının tespitine yönelik bir taktik olduğu belirtiliyor.

E-3 Sentry’ler aynı zamanda Raptorlar’ın durumsal farkındalığını artırmak, radar kullanımlarını azaltmak ve gizli yeteneklerini en üst düzeye çıkartmak amacıyla kullanılıyor.

F-22 ve E-3’lerin Alaska Hava Savunma Teşhis Bölgesi civarında uçan Rus uzun menzilli bombardıman uçaklarını önlemek amacıyla, birlikte sık sık QRA (quick reaction alert) acil durum görevine çıktıkları belirtiliyor.

Raptor’ların kanat altlarındaki ilave yakıt tankları uçağın radardaki görünmezliğini olumsuz yönde etkilese de QRA görevlerinde, ferry uçuşlarında ve ileri konuşlandırmada ilave yakıt tankı kullanımının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER