Geleneksel hale getirdiği yıllık basın toplantılarına bir yenisini daha ekleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1702 gazetecinin akredite olduğu 2018 yılı basın toplantısında kendisine yöneltilen havacılık ve uzay konularıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantı başkent Moskova’da bulunan Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlendi.

ASKERİ GELENEKLER YAŞAMALI

Çok uzun bir geçmişi olan Kacha Yüksek Askeri Havacılık Pilot Okulu’nun kapatıldığını ve Volgograd sakinlerinin okulun tekrar açılmasını talep ettiğini belirten bir gazeteci, askeri geleneklerin yaşamasını ve Çar’ın 1910’daki kararnamesiyle kurulan bu okulun yeniden açılması fikrinin bir kez daha düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

Okulun hangi yıl kapatıldığını soran Putin, “1998” cevabını alınca, “Şu an 2018 yılındayız, 20 yıl önce olmuş, bu efsanevi okuldan geriye ne kaldığını tam olarak bilmiyorum. Haklısın, gerçekten de efsanevi bir okuldu. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetlerde belirli personel tiplerine talep olup olmadığına bağlı olarak personel eğitimi kaynakları planlar. Bu nedenle, sadece hatırlamak için değil, belki de kalan gelenekleri korumak için neler yapılabileceğine bakmamız gerekir. Bunu araştırıp Savunma Bakanlığı’na danışacağım” dedi.

ULUSLARARASI HAVA TAŞIMACILIĞI’NDAKİ ARTIŞ

Tüketici satın alma gücüne ilişkin bir soruyu cevaplarken hava taşımacılığına ilişkin örnekler veren Vladimir Putin, ülkede uluslararası hava taşımacılığı hacmi yüzde 46 artarken, iç hava taşımacılığının yüzde 20’den fazla arttığını belirterek “Bunların hepsi artan tüketici satın alma gücünün işaretidir. Kademeli ve temkinli ancak iyileşiyor.” dedi.

BAYKONUR UZAY ÜSSÜ’NE OLAN BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Havacılık ve uzay sektörüne olan desteklerini sürdüreceklerini belirten Putin, sektörde tamamen yeni bir yatırım olarak ortaya çıkan Vostoçni Uzay Üssü’nün yakında hizmete gireceğini söyledi. Rusya’nın Amur Oblastı’nda inşa edilen ve bu yıl tamamlanması planlanan Vostoçni Uzay Üssü’nün, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’ne olan bağımlılığı azaltacağı öngörülüyor.

SEÇİMLER VE DÜNYA KUPASI

“Duygusal açıdan bu nasıl bir yıldı? Yılın en büyük olayı olarak hangisini düşünürsünüz?” şeklindeki bir soruyu “İki olay” diyerek yanıtlayan Putin, “Elbette cumhurbaşkanlığı seçimi, bu bütün ülke için önemli. Ve aynı zamanda tüm ülke ve dünya için önemli olduğu ortaya çıkan Dünya Kupası” cevabını verdi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Vladimir Putin’in yıllık basın toplantısı başladı

 

CEVAP VER