ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atayacağını duyurdu. CIA’de boşalan göreve ilk kez bir kadın geçiyor.

AP haber ajansı, Tillerson’un görevde kalmak istediğini, ancak Trump’un niye kovulduğunu kendisinin yüzüne söylemediğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u görevinden alarak yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atadı. Önce Amerika’nın The Washington Post gazetesinin duyurduğu gelişmeyi, daha sonra ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabında doğruladı:

“CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Fantastik bir iş çıkaracak! Rex Tillerson’a hizmetleri için teşekkürler! Gina Haspel yeni CIA Direktörü olacak, bu konuma seçilmiş ilk kadın olacak. Hepsine tebrikler!”

Mike Pompeo – Yeni ABD Dışişleri Bakanı

Kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına geçen Trump, genel olarak iyi anlaştıkları Tillerson’la İran’ın nükleer anlaşması gibi konularda farklı düşündüklerini söyledi.

ABD Başkanı, bütün dünyada sansasyon yaratan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la görüşme kararını Tillerson’a danışmadığının da altını çizdi.

Pompeo’yu öven Trump, artık ‘benzer frekansta olduğu biri’yle çalışacağını vurguladı.

Gina Hasbel – Yeni CIA Direktörü

“Tillerson görevde kalmak istiyordu”

Tillerson’un yardımcılarından Steve Goldstein, neden kovulduğunun eski bakana söylenmediğini bildirdi. Habere göre, Başkan Trump’un kararı yüzüne söylemediği Tillerson, görevde kalmak istiyordu.

Ajans, Trump’un bu kararı tek başına aldığını ve Tillerson’un artık ‘çok daha mutlu olacağını’ söylediğini de duyurdu.

Rex Tillerson

Yeni ekip istedi

Beyaz Saray açıklamasında, bu kritik dönemde bu pozisyon için doğru kişinin Pompeo olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de, Trump’ın devam eden ticaret müzakereleri ve Kuzey Kore’yle yapılacak görüşmeler öncesinde yeni  bir ekip istediğini ifade etti.

CEVAP VER