Türk kültürünü dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalar yapan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) arasında eğitim, öğretim ve kültürel işbirliğini kapsayan “İşbirliği Protokolü” imzalandı.

DAÜ Rektörlüğü’nde düzenlenen söz konusu protokolün imza törenine, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Hakiki Üyesi, Milletvekili Ord. Prof. Dr. Nizami Ceferov, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İlker Edip’in yanısıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. İlki 2012 yılında yapılan 5 yıl süreli protokolün devamı niteliğindeki protokolü, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam imzaladı.

İmza töreninde konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan kültürel faaliyetlere ve DAÜ ile yapılan “İşbirliği Protokolü” büyük önem verdiklerini vurguladı. KKTC ile ilgili sanatsal çalışmaların tanıtımını diğer üye ülkelerde düzenlediklerini dile getiren Kaseinov, KKTC’de son 10 yılda yaptıkları çalışmaları anlatan kitabı Rektör Necdet Osam’a takdim etti.

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İlker Edip yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sanatsal ve kültürel her alanda işbirliklerini geliştirmekte olduğunu belirterek, DAÜ’nün bu tür girişimlerinin KKTC’nin dünyaya tanınmasını artırdığını kaydetti.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise konuşmasında, Türk Dünyası’nın kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, TÜRKSOY ile yaptıkları işbirliğinin Kıbrıs ve DAÜ’nün diğer ülkelerde tanıtılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

İmza töreninin ardından TÜRKSOY ve DAÜ arasındaki işbirliği kapsamında ayrıca, “Doğumunun 300. Yılında Molla Penah Vagif” anma toplantısı düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Kaseinov, TÜRKSOY tarafından ilan edilen ve açılışı mart ayında Ankara’da gerçekleştirilen “Molla Penah Vagif Yılı” kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve diger üye ülkelerde konferanslar, şairler buluşmaları ve kitap tanıtımları düzenlendiğini kaydetti. Kaseinov, Molla Penah Vagif Anma Yılı çerçevesinde son etkinliğin ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapıldığının altını çizdi.

Molla Penah Vagif’in hayatına ilişkin film gösterisinin yapıldığı, üniversite öğrencilerinin Kazak, Özbek ve Azerbaycan Türkçesinde şiirlerini okudukları etkinlikte DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova , Azerbaycanlı akademisyenler Prof. Dr. Cahangir Novruzov ve Prof. Dr. Vügar Sultanzade de birer konuşma yaptı.

CEVAP VER