Motor testlerinin ilk aşamasını tamamlayan Stratolaunch önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

Dünyanın alt yörüngesine rahat, güvenilir ve düzenli erişim olanağı sağlayacak olan dev uçak Stratolaunch hedefine bir adım daha yaklaştı.
Motor testlerinin ilk aşamasını tamamlayan uçağın 6 adet Pratt & Whitney turbofan motoru ilk defa çalıştırıldı.
Motor testleri üç aşamada gerçekleşti. Öncelikle “Kuru motor” aşamasında motoru şarj etmek için bir yardımcı güç ünitesi kullanıldı. Ardından “Islak motor” aşamasında motora yakıt konuldu. Son olarak da her motor birer birer çalıştırıldı ve rölantide denendi. Motorlar beklendiği gibi sorunsuz olarak çalıştı.
Uçağın hangarı terk edip zemin ve uçuş hattı testlerine başlamasından sonra geçen birkaç ayın ardından yakıt testine geçen ekip altı yakıt deposunun tamamını test etti. Yakıt mekanizmalarının düzgün olarak çalıştığını doğrulamak için her yakıt tankı ayrı ayrı dolduruldu.
Uçuş kontrol sistemleri de test edilen uçağın kanat ve stabilizatörler üzerindeki kontrol yüzeylerinde hareket ve sapmalar  kontrol edildi.
Motor testleri öncesinde gerçekleştirilmesi gereken elektrik, pnömatik ve yangın algılama sistem testleri de başarıyla tamamlandı.
Önümüzdeki bir kaç ay boyunca uçak motorlarının daha yüksek güç seviyelerinde test edilmesinin ardından uçağın taksi testlerine başlanacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Uyuyan dev uyandı

Stratolaunch’a VIP konuk

Stratolaunch ‘Taxi’ledi

1 YORUM

CEVAP VER