Başkent’in mimarlık tarihi açısından önemli mekanları arasında yer alan ve bir kültür varlığı olarak özenle korunmayı hak eden Ulus İşhanı ve Çarşısı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından eski görkemli görüntüsüne kavuştu.
Mimarlar tarafından Ulus Meydanı’nın diğer iki köşesinde yer alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (eski Sümerbank) Binası ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Binası gibi iki güçlü binaya en az onlar kadar ustaca bir cevap verdiği belirtilen Ulus İşhanı ve Çarşısı 1954-58 Cumhuriyet Dönemine tarihleniyor.
Mimarlar Gazanfer Beken, Orhan Bolak ve Orhan Bozkurt tarafından tasarlanan yapı, yakınçağ mimarlık tarihimiz açısından son derece önemli düzeyde bir belge değerine sahip bulunuyor.
Son birkaç nesildir Ankara’da yaşayıp da bu çarşı kompleksinde yer alan Mişmiş Kuruyemişin dondurmasını, Akman bozasını bilmeyen çok az insanın bulunması, bu yapının ciddi bir anı değerine sahip olduğunu da gösteriyor.
Halen aktif bir şekilde kullanılması dolayısıyla işlevselliğini koruyan ve ekonomik değer taşıyan Ulus İşhanı ve Çarşısı’nın Atatürk Bulvarı tarafında yer alan tavan detayı da binaya estetik bir görünüm katıyor. (kaynak:ankaranethaber.com)