Bayburt kültürünü, sanatını ve yöresel lezzetlerini Ankara’ya taşıyan Bayburt Tanıtım Günleri, katılımcılara keyifli vakit geçirten renkli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Türkiye Bayburtlular Federasyonu tarafından organize edilen ve Ankara’da ilk kez düzenlenen “Bayburt Tanıtım Günleri” 16-19 Ekim tarihleri arasında Başkent Millet Bahçesi’nde ziyaretçilerle buluştu.

KUZU ETİNDEN MUHTEŞEM LEZZETLER

Bayburt yöresine ait yöresel yemekleri Başkent’te ziyaretçilerle buluşturan lezzet ustası Ahmet Zabun, kuzu eti ve dana eti kullanılarak hazırlanan yöreye özgü yiyecekleri tanıttı. Zabun, “Büryan kebabı, odun ateşinde döner ve ciğer kebabı (cartlak kebabı) kuzu etiyle yapılıyor. Kara kazan kavurması ise dana etiyle hazırlanıyor.” dedi.

Saf kuzu etinden tandırda pişirilen Büryan kebabını, kemikten sıyrılmış şekilde bulgur pilavı, salata ve ekmekle servis ettiklerini belirten Zabun, yemeklerin porsiyon fiyatlarının 300-500-800 lira arasında değiştiğini dile getirdi.

EL İŞLEMELİ SANAT ESERLERİ

Sanat ve Tasarım Atölyesi sahibi Neşe Ahıskalı, üzerinde kabartma işlemeli teknik kullanarak oluşturduğu kilim desenli iki pano hakkında detayları paylaştı. İki panonun birbirini bütünleyici olduğunu, panolardan birinde Arapça “Kün fe yekün” “‘Ol’ der, o da hemen oluverir” yazısının, diğerinde ise “Elhamdülillah” yazısının yer aldığını ve iki pano birleştirildiğinde ortada bir baklava deseni oluştuğunu belirten Ahıskalı, el emeği, göz nuruyla oluşturulan eserlerini fuar alanında ziyaretçilerin beğenisine sunduğunu söyledi.

VAZGEÇİLMEZ LEZZET ZİRON

Bayburt mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzeti Ziron hakkında açıklamalarda bulunan Berihan Gülhan, “Ziron her türlü yenebilir, sarımsaklı yoğurtlu, üstüne tereyağı, kavrulmuş yeşil mercimek, tavuk suyu, kavrulmuş kıyma dökülebilir, tereyağı gezdirilebilir. Artvinliler ‘Siron’ diyor biz Bayburtlular ‘Ziron’ diyoruz. Yufkadan yapıyoruz, fırınlıyoruz kızartıyoruz, sonra da tepsilere diziyoruz. Aynen mantı gibi düşünün, üzerine her türlü sosu dökebilirsiniz.” dedi.

Lor dolmasının da Bayburt yöresine özgü bir yemek olduğunu söyleyen Gülhan, “Lor dolması için tulum peyniri, taze peynir ya da çökeleği bulgurla pişiriyoruz. Evelik yaprağına ya da pancar yaprağına sarıyoruz, fırınlıyoruz, üzerine tereyağı gezdiriyoruz.” şeklinde konuştu.

MASTERCHEF LEZZETİ HİNGEL

Bayburt’a özgü bir hamur işi olan Hingel hakkında bilgi veren Aycan Ertuğrul, iç harcında kullanılan soğan ve kıymanın yarısının kavrulduğunu, yarısının çiğ olarak konduğunu belirterek, “Bir de Bayburt’a özgü dargun otumuz var, onu ve baharatları da ekleriz. Sonra nakış gibi işleriz, suda haşlayıp yoğurtla servis ederiz.” dedi.

Daha önce Masterchef Türkiye’ye katılan Aycan Ertuğrul, ilk turda yapmış olduğu Hingel ile bir üst tura geçmeyi başararak Bayburt’u en iyi şekilde temsil etmiş.

SARI-SİYAH BAYBURTSPOR

Bayburt Tanıtım Günleri’nde futbol takımının forma tanıtım ve satışını üstlenen Hüseyin İstemi, yetişkinler ve çocuklar için Bayburtspor’un sarı-siyah renklerinde formalar, atkılar, bereler, şortlar ve daha pek çok aksesuarın yer aldığını, stantta komşu ilin takımı Gümüşhanespor’un ürünlerine de yer verdiklerini belirtti.

Daha önce Gümüşhane’ye bağlı olan Bayburt’un Turgut Özal döneminde il olduğunu dile getiren İstemi, Bayburt’un önemli tarihi, kültürel, doğal güzelliklere ev sahipliği yaptığını belirterek, “Baksı Müzemiz var, Kenan Yavuz Müzemiz var. Kalemiz var. Aydıntepe’de yer altı şehrimiz var. Çoruh Nehrimiz var, Bayburt’un tam ortasından geçiyor. Havasıyla, doğasıyla birbirinden güzel, gidilip gezilecek pek çok yer var. Tüm vatandaşlarımızı hem Bayburt’a hem de Ankara’daki Bayburt Tanıtım Günleri’ne bekliyoruz.” şeklinde konuştu. (kaynak:ankaranethaber.com)

CEVAP VER