Gazeteciler Cemiyeti, bir üyesinin şehit olduğu, birçok gazetecinin gazi olduğu Kıbrıs Barış Harekâtının 51. Yıldönümünde KKTC Ankara Büyükelçiliği ve Mamak Belediyesi ile birlikte Musiki Muallim Mektebi’nde fotoğraf sergisi düzenledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, KKTC Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Bünyamin Merhametsiz, KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim Ataşesi Mehmet Ali Keleş, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ürgüp, BBP- Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mahir Alay, Mamak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yahya Umut Özkan, Gazeteciler Cemiyeti Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
BU SERGİ BARIŞA BİR ÇAĞRIDIR
Serginin açış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Kuzey Kıbrıs’ta 51 yıl önce ateşkes ilan edildiğini ve yaşadığı ülkenin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurtarıldığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC tarihindeki en kritik dönemeçlerden birinin, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtının 51. Yıldönümünü anmak ve anlamlandırmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu sergi yalnızca bir fotoğraf sergisi değil, bu sergi aynı zamanda bir hatırlatma, insanlık onurunu korumak için verilen bir mücadelenin görsel hafızasıdır. Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinin, mücahitlerin kararlılığıyla şekillenen bir destanın, barışın adaya gelişinin, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalarından doğan garantörlük hakkını kullanarak müdahale etmesinin görsel bir kaydıdır. Bu sergi sadece bir tarihsel belge niteliği taşımaz, aynı zamanda bugünün ve yarının barışına bir çağrıdır.” dedi.
KUZEY KIBRIS TÜRK HALKI TÜRKİYE CUMHURİYETİNE MÜTEŞEKKİRDİR
Katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştiren KKTC Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Bünyamin Merhametsiz, “Bugün burada sergisini gerçekleştireceğimiz fotoğraflar Kıbrıs Türk halkının 15 Kasım 1983’te KKTC’nin kuruluşuna kadar yapmış oldukları mücadelenin ve devlet kurma yolunda çekmiş oldukları çilelerin birer hatırası, birer anısı.” dedi.
Barış harekâtında o zamanki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in radyodan yapmış olduğu konuşmanın önemine değinen Merhametsiz, “Türkiye Cumhuriyeti ordusu oraya aslında savaş için değil barış için gittiğini o gün ilan etmişti. Ve sadece Türklere değil aynı zamanda Rumlara da barış götüreceklerini ifade etmişlerdi ki, kuzeydeki Kıbrıs Türkleri nasıl barış içinde yaşıyorsa, 51 yıldır aynı şekilde Rum tarafı da barış içerisinde yaşıyor. Çünkü o dönemde EOKA tedhiş örgütü denilen örgüt, aynı zamanda orada masum Rumlara da zaman zaman Türklere yaptıkları zulmü yapmışlardır. Ama Kıbrıs Türk halkı asla Türklüğünden, inancından, dininden taviz vermeden mücadelesini sürdürmüş ve çok şükür ki bugün, 51 yıl sonra orada bir Türk devleti özgür, hür, bağımsız bir şekilde Türkiye Cumhuriyetinin destek ve gayretleriyle yaşamaktadır. Bu anlamda, Türkiye Cumhuriyetine, Kuzey Kıbrıs Türk halkı her zaman müteşekkirdir.” ifadelerini kullandı.
KUZEY KIBRIS TÜRK OLARAK KALMALI
Konuşmasına, “Bu anlamlı günde hepimizin ortak değeri olan Kuzey Kıbrıs davamıza destek verdiğiniz için, bu güzel ve büyük hatırayı anmak adına burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyoruz.” diyerek başlayan Mamak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yahya Umut Özkan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçekten bizim için çok önemli. Bizim öyküsünü ufak yaşlarda dinlediğimiz çok büyük bir değer bizim için. Kuzey Kıbrıs meselesinin, davasının çok önemli olduğunu biliyoruz. Biz Kuzey Kıbrıs’ın Türk olarak kalmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından sergi açılışı gerçekleştirildi.
Yalnızca bir sanat ve belge koleksiyonu değil suskunluğun direnişe, karanlığın sabaha, zulmün özgürlüğe yenildiği onurlu yürüyüşün izlerini taşıyan Kıbrıs Barış Harekâtının Yıldönümü Sergisi 24-31 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. (kaynak:ankaranethaber.com)