Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde düzenlenen 45. Aluç Dağı Yağlı Güreş Festivalinin ikinci gününde sinsin ateşi etrafında yöreye özgü geleneksel “Sinsin Gösterisi” yapıldı. Kültürel değerler ve geleneklerin ön planda olduğu gösteri öncesinde ve sonrasında mahalli sanatçılar konserleriyle davetlilere yöresel müzik ziyafeti sundu.

Gölpark’ta Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinliğe Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Çamlıdere Kaymakamı Soner Erol, Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan, ilçe başkanları, muhtarlar, dernek çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan, Çamlıdere Kaymakamı Soner Erol ve Ankara Valisi Vasip Şahin birer konuşma yaptılar.

200 YILLIK TARİHE SAHİP BİR GELENEK

45’nci Aluç Dağı Yağlı Güreş Festivalinin ikinci gününde katılımcılara hitabeden Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan, Sinsin Ateşi yakılmasının çok önemli bir kültür ve ritüel olduğunu belirterek, “Toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar ve büyür. Bizim açımızdan da Aluç Dağı Yağlı Güreş Festivali çok önemli bir geleneğimiz, kültürümüz ve Ata sporumuz. Bilinebilen yaklaşık 200 yıllık bir tarihi var. Bu yıl 45’ncisini düzenleyeceğiz ancak zaman zaman ara verilmiş, zaman zaman da kayda girmemiş. Ancak biz Ankaralılar, Çamlıdereliler olarak da geleneğimize, göreneğimize, kültürümüze çok önem veriyoruz. Bu birliktelikler yardımlaşma ve dayanışma duygularını en üst seviyeye çıkartıyorlar.” dedi.

Çamlıdereliler açısından çok önemli bir değer taşıyan ve geleneğimizin çok önemli bir ritüeli olan sinsin ateşi yakıldıktan sonra onun etrafında oynamanın, dönmenin ayrı bir meziyet ve beceri olduğunu dile getiren Ceylan, “Bunu özellikle gençlerimiz bilmiyor. Burada bu oyunu bilen abilerimiz var, ben özellikle rica ettim, onlar bugün sizler için buradalar. Pazar günü de vazgeçilmezimiz, Ata sporumuz Aluç Dağı Yağlı Güreş Festivalimiz saat 10.00 civarında başlayacak. Bu yıl rekor bir sayıyla Aluç Dağı mesire alanında, çimlerde 216 güreşçimiz çeşitli kademelerde kozlarını paylaşacaklar.” şeklinde konuştu.

Ata sporumuz yağlı güreşlerin vatandaşlar tarafından her yıl beklenen bir etkinlik olduğunu söyleyen Ceylan, “Dolayısıyla ona da çok büyük bir katılım olacağını hâlihazırdaki taleplerden anlıyoruz. Yine bizim açımızdan çok önem arz eden ve geleneğimiz olan Ağalık seçimi, Seğmen gösterisi, diğer kültürel ve sosyal etkinlikler, saat 15.00 civarında baş altı ve başpehlivan güreşlerinin finalleri ve nihayetinde akşam konserlerimiz olacak.” ifadelerini kullandı.

FESTİVALLERDE YILLAR SÜRECEK DOSTLUKLAR KURULUR

Katılımcılara hitaben bir konuşma yapan ve Çamlıdere’nin hemen yanı başındaki Kızılcahamam’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Ankara Valisi Vasip Şahin, “Dolayısıyla Kızılcahamamlıya sorduğunuz zaman ‘Çamlıdereliyim’ der. Çamlıdereliye sorduğunuz zaman ‘Kızılcahamamlıyım’ der. O kadar iç içe geçmiş iki güzel ilçemiz, komşu ve dost olarak bir arada yaşıyorlar.” dedi.

2-3 gün süren bu tür festivaller sona erdiğinde fonksiyonlarını yitirmediğini düşündüğünü söyleyen Şahin, “Burada yan yana duran sizler belki de 30 sene, 40 sene, 50 sene sürecek dostlukların ilk adımlarını da atıyorsunuz, birbirinizle tanışıyorsunuz. Ya da birbirini senelerdir görmeyen dostlar olarak burada buluşarak hasret gideriyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından “Sinsin Ateşi” yakılarak etrafında geleneksel oyunlar oynandı, müzik eşliğinde danslar edildi.

Geç saatlerde düzenlenen havai fişek gösterisi ise aynı zamanda dolunayla aydınlanan geceye damga vurdu.

GÜREŞLER SABAH 10.00’DA BAŞLAYACAK

Festivalin sona ereceği Pazar günü (bugün) Kırkpınar’ın rövanşı olarak nitelendirilen yağlı güreş müsabakaları yapılacak. Sabah saat 10.00’da başlayacak güreş etkinlikleri akşam saatlerine kadar sürecek. Gece düzenlenecek olan ve hem yerel hem de davetli sanatçıların sahne alacağı final konserinde ise davetlilere müzik ziyafeti sunulacak. (kaynak:ankaranethaber.com)

CEVAP VER