Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütleriyle yaptığımız mücadele, başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, FETÖ, Nusra, aklınıza hangisi gelirse hepsiyle bir mücadele kararlılığı içerisinde olmaya mecburuz. Çünkü bütün o bölgede yaşayan insanların huzurundan bizler yöneticiler olarak, siyasetçiler olarak sorumluyuz. Bunun bilinci içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLI OLMAYA MECBURUZ”

Türkiye’nin özellikle terör örgütü PYD konusundaki hassasiyetini her alanda dile getirdiğini hatırlatan bir basın mensubunun, Antalya’da Türkiye Rusya ve ABD genelkurmay başkanlarının bir araya gelmesinden sonra değerlendirmelerinin ne olduğunu, Münbiç ve Rakka bağlamında operasyonların ne çerçevede olacağını ve istihbarat paylaşımının hangi kapsamda gerçekleşeceğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Rusya olarak, Suriye’de attıkları adımlarda her türlü askerî iş birliğini yaptıklarını; bu konuda her iki ülke genelkurmay başkanlarının, dışişleri bakanlarının ve istihbarat örgütlerinin yoğun bir iş birliği içinde bulunduklarını söyledi.

İnsani yardım konusunda da bu iş birliğini devam ettirmenin isabetli olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Çünkü bu olay artık terörü de aşmış vaziyette. Terör örgütleriyle yaptığımız mücadele, başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, FETÖ, Nusra, aklınıza hangisi gelirse hepsiyle bir mücadele kararlılığı içerisinde olmaya mecburuz. Çünkü bütün o bölgede yaşayan insanların huzurundan bizler yöneticiler olarak, siyasetçiler olarak sorumluyuz. Bunun bilinci içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca bugün İstanbul Büyükçekmece’de Eczacıbaşı’na ait bir helikopterin düşmesi sonucu vefat eden iki pilotla, Türk ve Rus yolcular için ailelerine başsağlığı temennisinde bulundu; ailelerin acısını paylaştığını söyledi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “ORTAKLAŞA ÇABALARIMIZLA TERÖRÜ YOK EDECEĞİZ”

Rusya Devlet Başkanı Putin de aynı soruya verdiği cevapta, Türkiye ile Rusya’nın iş birliği ve İran’ın katkısıyla Suriye’de ateşkesin sağlanmasını başardıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Biz Türkiye’yle bilgi teatisi yapıyoruz, özellikle terörle mücadele alanında. Dediğimiz gibi istihbarat birimlerimiz yakın iş birliği içerisindedir ve bu biz bu iş birliğini geliştirmek, genişletmek istiyoruz. Bölgede durumun ne kadar zor bir şekilde olduğunun farkındayız Suriye başta olmak üzere, bu da bizi endişelendiren bir konu. Küresel alanda da bu durum bize tehdit oluşturuyor. Göç akınları da endişe verici bir unsur, Türkiye’nin de bu göç dalgasından nasıl etkilendiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler Toplantısında da dediğim gibi, biz çabalarımızı birleştirmek, ortaklaştırmak istiyoruz. Sadece ortaklaşa çabalarımızla terörü yok edeceğiz.”

“TÜRKİYE VE RUSYA OLARAK, MÜNBİÇ’TE KOALİSYON GÜÇLERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Suriye sorunun çözülmesi ve terörle mücadele konusunda Türkiye ile Rusya iş birliğinin perspektifinin ne olduğunun ve Suriye ile Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğüne ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkenin de toprak bütünlüğünün temel hedefleri olduğunu ifade etti ve “Buraların parçalanmasına gerçekten tahammülümüz yoktur” dedi.

Türkiye’nin her iki ülkeyle de geniş ve tarihî derinliğe sahip bağlarının olduğunu vurgulayan, son dönemdeki gelişmeler neticesinde 3 milyon Suriyeli ve 300 bin Iraklıya Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını; şu ana kadar yaklaşık 25 milyar dolar harcandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Tabii bunları biz yeterli bulmuyoruz, zira bu insanlar sürekli tehdit altında. Fakat Astana süreciyle bildiğiniz gibi bir ateşkes sürecine girildi. Halep’te tabii çok büyük bir göç hadisesi oldu. Türkiye, Rusya’nın iş birliğiyle Halep’ten bu insanların İdlib’e çıkarılmasını sağlanmış oldu, şu anda tabii İdlib’de. Fakat İdlib’de aynı tehlikenin zaman zaman sürüyor olması bizleri de düşündürmekte. Bunun olmasını arzu etmiyoruz. Ama tek dileğimiz, tek arzumuz; şu anda gerek Cerablus’ta, gerek El-Rai’de, gerek Dabık’ta, gerekse Bab’daki şu anda Suriyeli, oraların sahibi olan vatandaşların yerleşmesi yeni bir sürecin başlaması demektir. Ancak şimdi Münbiç süreci var. Münbiç sürecinde de bildiğiniz gibi şu anda orada özellikle Türkiye-Rusya olarak koalisyon güçleriyle bir iş birliği yapalım istiyoruz ve bu iş birliğiyle beraber Münbiç’te de Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Yani terör örgütlerinin oraları işgalinden değil kendi halkının oralara yerleşmesi en büyük arzumuzdur. Tabii bundan sonra asıl hedef Rakka. Rakka biliyorsunuz DEAŞ’ın en büyük örgütlendiği yerdir. Ve elimizdeki rakamlara göre, bildiğiniz gibi 3 bin civarında DEAŞ’lının oralarda olduğu bizlere istihbaratın verdiği bilgilerdir.”

“HEDEFİMİZ BÖLGEYİ TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN TEMİZLEYİP, KENDİ HALKINI YERLEŞTİRMEK”

Başta Musul olmak üzere, Irak’ta da DEAŞ’a karşı yoğun bir mücadelenin devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama her geçen gün orada DEAŞ gücünü kaybetmektedir ve Musul halkı da Musul’a yerleşmektedir. Telafer’de soydaşlarımız Türkmenler var, Telafer bu noktada ciddi manada Haşdi Şabi’nin tehdidi altındaydı. Fakat Telafer de şu anda bu tehditten bir ölçüde kurtulmuş vaziyette. Sincar da PKK terör örgütünün, ne yazık ki orada böyle bir durum söz konusuydu. Orası da onlardan yavaş yavaş temizleniyor ve böylece terör örgütlerinden oraları temizleyip kendi halkını, kendi insanını yeniden oralara yerleştirmek en büyük hedefimizdir” şeklinde konuştu.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR”

Suriye’deki durum ve çelişkiler ile ilgili olarak temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu dile getiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Son derece ciddi ağırbaşlı oyuncuları da bu sürece katmaya çalışıyoruz, bunların arasında ABD de var. Ve ateşkes ilan edildi biliyorsunuz ve siyasi müzakerelere geçişi sağladı. Biz de bu süreci devam ettirmek niyetindeyiz. Önemli olan Suriye’de ve bölgenin diğer ülkelerinde toprak bütünlüğü ilkesinin korunması, muhafaza edilmesi ve bu anlamda Suriye’nin toprak bütünlüğü de kanaatimce vazgeçilmez bir unsur ve bu Suriye meselesinin çözümü için çok önemli” ifadelerini kullandı.

“BİZİM İÇİN KENDİ VATANDAŞIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ NEYSE, TURİSTLERİN CAN GÜVENLİĞİ DE ODUR”

Bir Rus basın mensubunun, Türkiye’ye gelecek Rus turistlere güvenlik konusunda Türkiye’nin bir teminat verip veremeyeceğine yönelik sorusuna cevaben, “Rusya’dan, dünyanın neresinden gelirse gelsin her turist, bizim için kendi vatandaşımızın can güvenliği neyse, onların can güvenliği de bizim için odur” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Onun için de bütün güvenlik güçlerimiz de her türlü tedbiri almak suretiyle gelen turistlerimizi ülkemizde en iyi şekilde, halkımızın de o üstün misafirperverlik anlayışıyla ağırlamak bizim zaten karakterimizdir, bunu her zaman yaparız, yapmaya da zaten mecburuz. Kaldı ki, son dönemlerde turizmde neredeyse birinci sıraya çıkan özellikle Rusya halkıydı ve temenni ediyorum ki yeniden bu ivmeyi yakalarız ve misafirperverliğimizi kendilerine tekrar güvenli bir şekilde göstermeye devam ederiz.”

Türkiye’nin terör saldırılarından zarar gördüğünü, Türk halkının acılarını paylaştıklarını ve her türlü terör eylemini şiddetle kınadıklarını dile getiren Rusya Devlet Başkanı Putin, aynı soruya verdiği cevapta, “Ama aynı zamanda görüyoruz ki, Türk makamları turistlerin güvenliğinin sağlanması noktasında her türlü tedbiri alıyor. Rus turistler dâhil olmak üzere. Ve biz inanıyoruz ki, Türk arkadaşlarımız aynı şekilde aynı tedbirleri almaya devam edecek ve Rus vatandaşların güvenliği yüzde 100 olarak sağlanacaktır” dedi.

Ortak basın toplantısının ardından Kremlin Sarayı’ndan Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meçhul asker anıtına çelenk bıraktı ve daha sonra Moskova Vnukovo-II Havalimanı’na geçerek Türkiye’ye hareket etti.

CEVAP VER