Almanya’da az sayıda üretilen yüksek irtifa keşif uçağı Grob G 520 Egrett, ABD’de düzenlenen EAA Airventure Oshkosh 2022 havacılık etkinliğine katıldı. Nadir bulunan bu uçağın yeni göreviyse planör çekmek.

Alman uçak imalatçısı Grob’un soğuk savaş sonunda Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) için keşif rolünü yerine getirmek üzere tasarladığı turboprop motorlu G 520 Egrett, Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Doğu Avrupa’da algılanan tehdidin azalmasıyla, sadece birkaç tane inşa edildikten sonra uçak için yapılan sözleşme iptal edildi.

Uçak halen yüksek irtifa Perlan Projesi planörünün çekme uçağı olarak kullanılıyor.

ABD, Soğuk Savaş’ın sonunda Almanlara U-2 casus uçaklarını satmak istemedi. Bunun üzerine Amerika ve Almanya’dan bir grup insan bir araya gelerek temelde bir U-2 Lite sayılabilecek Grob G 520 Egrett (Ak Balıkçıl)’ı inşa etti.

Yüksek manevra kabiliyetine sahip olmasa da uzun kanatlarıyla düzgün ve dengeli bir uçuş yapabilen uçak birkaç yıldır Perlan Projesi planörünün çekme uçağı olarak kullanılıyor. Grob Egrett, serbest bırakmadan önce planörü 40 bin feet’ten daha yüksek bir irtifaya çekebiliyor. (Ulaşılan en yüksek irtifa 47 bin feet oldu) (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER