Son yıllarda Kastamonu’da Türk Dünyası ile ilgili çeşit-çeşit etkinliklere ev sahipliği yapıyor: TÜRKSOY’un organizasyonunda kardeş Türk devletlerinden gelmiş Türk Sanat Ustaları muhteşem bir Konserle yerli insanları adeta büyüledi. Şimdi ise Türk Dünyasını bütünleştiren, “Türk Dünyası Günleri”nde yurt dışından gelmiş Türkler  Kastamonu’da yeniden kucaklaştılar. Haziran’ın 3-5 tarihlerinde  Kastamonu’da gerçekleşen ve Dünya Türklerini kucaklayan bu muhteşem etkinlikte-“Türk Dünyası Günleri’nde dünya Türkleri arasında Azerbaycan’ı temsilen, gerşek Türk sevdalısı – Türkdilli Halkların Emektaşlık (İşbirliği) Mərkəzinin (ATHEM) kurucusu ve Başkanı, İlham İsmayılov ve ATXEM’in İcra Başcısı, İlgar İlkin temsil ettiler.

Yedi bin yıllık tarihi olan kadim Kastamonu kenti-900 yıldır Türk ruhunu kalbinde taşıyor ve ANADOLU’nun “ANADOLU”su da adlandıra biliriz. Türk Dünyasının hakiki evi sayılan ve Dünya Türklerini aziz evlatları olarak kucaklayan Kastamonu’da bu yıl gerçekleşen bu azametli tedbirler daha önceki tedbirlerden farklıydı. Neden mi dersiniz? Anlatayım!

Dünyayı ateş gibi buhovlayan ve yakan Pandemi döneminde gerçekleşen ve muazzam Türk Coğrafyasını kucaklayan muhteşem etkinliktir. Kuzey’den Güney’e ve Batı’dan Doğu’ya tüm Turan topraklarının cesur evlatları Kastamonu’da yeniden kucaklaştılar. Onların haykırıları, tümünün elleri birleşerek coşkuyla dünya insanlarına Türk Birliği’nin, Turan Elleri’nin BİRLİK arzularını ve isteklerini iletmesi-dünyanın tüm köşelerinda eks-seda topladı… Evet, o gün yaklaşıyor, hepimiz dünya Türklerinin BİRLEŞMESİ GÜNÜ’nü hasretle, deruni istekle kucaklayacağı Gününü bekliyoruz…

MACARİSTAN’DA TÜRK-HUN KURULTAYI…

Sonuncu ÇAĞRI, 2018  yılında Macaristan’da TÜRK-HUN Kurultayı’nda eks-seda topladı. Türk Milli ruhunun taşıyıcıları olan eski TURAN topraklarının birleşmesi arzularını yüksek sesleriyle dünyayı titreten bu berrak ve ulvi duygular taşıyan Türkler, uzun ayrılıktan sonra yeniden buluşmuş oldular. Hasret giderdiler, kucaklaştılar-adeta TÜRK BİRLİĞİ’ni kurmuşlardı yüreklerinde… Yirmiden çok ülkelerden, 28 Türk Toplumunun katıldığı bu muhteşem etkinliğe resmi delegasyon dışında kültür ve sanat ustaları, çeşitli Folklor Grupları da teşrif getirdiler, renk katmış oldular…

Bu muazzam etinliğin yaratıcısı ve teşkilatcısı – Kastamonu Belediye Başkanı, Rahmi Galip Vidinlioğlunun denetiminde gerçekleşen etkinliklerde Kastamonu Valisi Avni Çakır, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Karabük Belediye Başkanı Rafet Verğili, Çankırı Belediye Başkanı İsmayıl Hakkı Esen, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezçi, GKTC’den İctimai İlişkiler ve Ulaştırma Bakanı, Sayın, Prof. Dr. Erhan Arıklı, Gagavuz Kültür Bakanı, Sayın, Marina Semenova, Macar Turan Fondu’nun Başkanı Andras Biro, Azerbaycan’ın ve diğer Türkdilli Halkların İşbirliği Merkezi (ATHEM) Başkanı-İlham İsmayılov, Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci, Belçika Gent Türk Ocakları Fahri Başkanı Recep Tuncer Sarı, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Kozhan Yazgan, Güney Kore Turan Teşkilatı Başkanı Cho Sunghee, ATHEM İcra Katibi İlgar İlkin, Türk Toplumlarından gelmiş Heyet Başkanları, yakın Bölgelerin İcra Temsilcileri de iştirak etmiş oldular.

Üç gün devam eden etkinlikler ilk olarak Kışla Parkından Cumhuriyet Meydanına “Türklerin Renkli Yürüşü” ile başlamış oldu.

SANATÇILAR  CUMHURİYET MEYDANINA YÜRÜDÜLER

Türk Toplumlarından gelmiş her temsilci kendi Milli giyiminde, kendi Bayrakları ile birlikte büyük  Atatürk’ün  azametli Heykeli önünden Meydana doğru yürüdüler. Yürüyüş zamanı Türk Mehtaran takımı çeşitli cenğ melodileri ile Türk ruhunu yeniden canlandırmış oldu. Meydana akışan Türkler büyük coşku ve heyecanla cenğ melodilere eşlik ettiler. Heyecan ve coşku doruktaydı…

Daha sonra Kastamonu Belediyesi Konferans Salonuna  toplandılar. Burada “Türk Dünyasının düneni, bu günü ve geleceği” konusunda Panelde Konuşmalar yapıldı. Kastamonu Belediye Başkanı, Rahmi Galip Vidinlioğlu tedbire davet olunan  ve Kastamonu’ya gelmiş Türk Toplumu Temsilcilerine teşekkür etti. Ayrıca vurguladı ki, Belediye olarak biz bu etkinliği her yıl geçirmeyi pilanlıyoruz… Salonda alkışlar yükseldi…

Başkan Vindioğlu şöyle devam etti: Kastamonu, Anadolu’nun tam Merkezi Bolgelerindendir. Biz burada bütün Türk Toplumunu görmekten onur ve kıvanç duyuyoruz. Bu etkinliğimize üç saatlık yoldan gelen de vardır, üç günlük yoldan da gelen vardır. Bu bizim TURAN Coğrafyamızın genişliğinin, büyüklügünün göstergesidir”.

MHP Genel Başkanı Baş Danışmanı, Hüseyin Sözlü de etkinliğe katılan Türk Toplumlarını selamlayarak vurgulafdı ki, Türk Toplumları biri birinden her ne kadar uzaklarda yaşamış olsalar bile gönül bağları ile bir birine daha şok yakındırlar. Bu gibi etkinlikler Türk Toplumları arasında hemin o bağları daha sağlam şekilde biri birine bağlıyor, manen de biri birini tamamlıyordur. Bazı etkinlikler resmi Protokole uygun tertip edilmiş olsa bile Türk Toplumları arasındaki sıcaklık, biri biriyle karşılıklı hoş, samimi ilişkiler her şeyin fevginde duruyor. Bu hissleri genelde belediye başkanının sadeliği ve topluma yakın ilişkileri yaratıyordur.

Tüm etkinlik devam ederken Azerbaycan’dan gelmiş resmi heyete olan sıcak ilişki, samimi karşılamalar ve yüzlerdeki doğal sevinç hissleri bizleri onurlandırıyordu. Azerbaycan’ın Muzaffer Ordusu’nun 44 günlük Vatan Savaşında kazandığı o muhteşem zaferi bütün halklar arasında minnettarlık duygusu karşılanıyordu. Bu samimiyyeti Belediye Başkanı ile ATHEM Başkanı, İlham İsmayılov’un buluşmasında da dile getirmiş oldular. Tüm delegasyon Üyeleri de Azerbaycan’ın 44 günlük savaştaki zaferini onur ve kıvanç hissleriyle dile getiriyorlardı. Çünkü bu zaferin başka bir özelliği vardı: Azerbaycan Terkleri tarihte ilk defa kendi topraklarını asi düşmandan geri almayı başarmışlardı. Hepimize bellidir ki, Türkler tarih boyunca kendi topraklarını parsel-parsel yitirmişlerdir…

ATHEM Başkanı İlham İsmayılov, çok anlamlı ve yaddakalan bir jest yapmış oldu: Belediye Başkanına zaferimizin remzi olarak Harıbülbül Hatıra hediyesini takdim etmiş oldu… Gerçekten de çok güzel düşünülmüş bir hatıradır ve uzun yıllar hafızalarda yaşayacaktır…

GARABAĞ’DA TARİHİ ZAFER ÇALDIK

Belediye Başkanı şöyle dedi: -Bu Zaferi, tüm Türk Dünyasının Zaferi olarak görmekteyiz! ATHEM Başkanı, İlham İsmayılov ilave etti: “Garabağ probleminin halli zamanı bizler MHP’in daima yanımızda olduğunu hiss ediyorduk ve bundan kıvanç duyuyorduk” dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı, çeşitli devletlerden gelmiş bütün Türk toplumlarının temsilçileri ile yakından ilgileniyoirdu, her temsilciyi makamına davet ediyor, kardeşlik bağlarının pekişmesi için yeni yeni projelerin yapılacağını söylüyordu. Özellikle Uzak Sibirya’dan Tıva’dan, Güney Kore’den günlerce yol gelmiş Türklere büyük ilgi gösteriyordu: bu kardeşleri de kendi makamına davet ediyordu: kardeşlik bağlarımızın pekişmesi için teklif ve önerilerde bulunuyordu. Başkanın bu davranışı uzaklardan gelmiş Türk kardeşlerimize olan sevgi ve şafkatın göstergesi olarak taktir edilmelidir.

Özellikle Azerbaycan’dan gelmiş delegasyonu da kendi makamına davet etmiştir. Türk Milliyetçiliğim Himni olarak hatıralara yerleşen “Çırpınıyordu Kara Deniz, bakıp Türk’ün Bayrağına” birlikte okumasını rica etmiştir. Böylece Başkanın makamında bu şarkıyı söylemiş oldular.

Etkinlikte Avrupa’da yaşayan Türkler de çoğunlukla temsil ediliyordu. Azerbaycan-Belçika Dostluk Cemiyyeti Başkanı, Ayhan Demirci, bu etkinliğin önemini şöyle vurguladı:

-Bu etkinlik uzun aradan sonra sonunda gerçekleşmiş oldu. Türkiye, her bir Türk Toplumu için umut yeri sayılır. Kendi Vatanından başka ayrıca bir Vatandır. Türk insanı da böyle etkinliklerde kendi kardeşlerini, akrabalarını görmüş oluyor. Bu her bir toplumu biri-birine  yakınlaştırıyor ve onlara kendi tarihlerini yeniden hatırlamış oluyor…”

KÜLTÜR, HALKLARI YAKINLAŞTIRAN BİR FORMÜLDÜR

Gent Türk Ocakları Fahri Başkanı, Recep Tuncer Sarı da “Macaristan’da gerçekleşen son Kurultaydan sonra Türk Toplumları arasında birkaç yıldır ki, buluşmaların olmamasını bir eksiklik gibi görüyorduk” dedi. “Kültür, halkları yakınlaştıran bir formüldür. Türk halkları bir-birilerin kültüründen uzak kalmış olsalar, kendi köklerinden, kendi tarihlerinden uzaklaşmış olacaklar, biri-birinden kopacaklardır… Mehz buna göre bu tür tedbirler bizleri sadece eglendirmiyor, bizde Türk ruhunu daima diri saklamaya, onu yaşatmaya sebep oluyor” dedi. Ne kadar doğru, ne kadar mantıklı bir deyimdir…

Bu yıl Kastamonu’da organize olunan etkinliklerde daha çok bütün Türk halklarının Folklor ve Dans Gruplarının temsil olunmasına üstünlük verildiğini görmüş olduk. Bu son etkinlikde de aynısını gördük. Son etkinlikte Azerbaycan’ı – Firuz Adıgüzelov’un Başkanlığında altı kişiden oluşan “Ritim” Dans Grubu iştirak ediyordu. Azerbaycan’ın ritmik dansları ile üç gün sahneye çıkan “Ritim” Dans Grubu da etkinliğin önemli favorisi olarak her kes tarafından yüksek puan almı oldu.

Reggas-Aydan Kerimova’nın “Sarı Gelin” dansı ise sadece güzel dans değildi, aynı zamanda Azerbaycan’ın milli-manevi servetine sahiplenmek, bütün Türk halkları ile birlikte bir mesaj niteliğindeydi. Bu nedenle de bu mesaj her kes tarafından çok güzel anlaşılmış oldu ve büyük alkışlarla karşılandı…

TÜRKLER İLERİDE MUTLAKA BİRLEŞMELİLER

Elbette ki, pandemiya döneminde, iki yıldan çok canlı ünsiyyetten çekinen, kapanmış durumda olan toplumların yeniden canlanarak bir araya gelmelerinde bazı zorluklar da mevcut idi. Bu zorluklar ise sadece pandemi ile bağlantılı değildirde, nedir? Rusya-Ukrayna Savasının getirmiş olduğu gerginliklerde, zorluklarda seziliyordu. Türk tolumlarının büyük bir kısmı Rusya sınırları dahilinde yaşadıklarını düçünmüş olsak ve onların bu tedbirlerde katılmadaki zorlukları de göz önünde tutmalıyız. Rusya dahilindeki bazı toplumlar daha geniş ekiple etkinliğe katılamadılar.

Etkinliğin organizasyonunda Koordinatör olan Ahmed Açıkgöz,  bu zorlukları ve eksikleri iyi bilen şahistir. Kendisinden ögreniyoruz ki, Rusya dahilindeki Türk Toplumlarının pek çoğu 35 saatlık uçuşun ardından Kastamonu’ya ulaşa bilmişlerdir. Rusya’dan uçuşların pek çok ülkelere yasaklar koyulması nedeniyle uçuşların vaktine değil, aynı zamanda uçuşların fiyatlarını da etkilemiştir.

Rusya’nın dahilinde yaşayan Türk toplumlarından ve Ukrayna’dan gelen heyetin bilet fiyatları normal zamanlarda olan fiyatlardan üç defa pahalıya alınmasına bakmaksızın, Kastamonu Belediyesi etkinlikteki renk çeşitliliğini, Türk toplumların sırasını bozmadan onların etkinlikte iştirakini temin etmek için maksimum sey göstermişlerdir. Buna göre Kastamonu Belediyesini alkışlamak ve taktir etmek gerekiyor.

Böylece Türk ruhunu hiss ettiren, Türklüğü doya doya yaşadığımız bu etkinliği geride bırakmış olduk. Bütün Türk Toplulukları kendi ülkelerine yaşamış oldukları güzel hisslerle döndüler.

CEVAP VER