ABD Hava Kuvvetlerine ait bir T-38C Talon, eğitim uçuşu sırasında kanopisini kaybetti. Kanopi, beklenmedik bir şekilde uçaktan ayrıldığında rutin bir eğitim uçuşu gerçekleştirmekte olan pilotlar güvenli bir şekilde yere inmeyi başardı.

Olay, 13 Haziran’da eğitim uçağının kalktığı Oklahoma, Vance Hava Kuvvetleri Üssü yakınlarında meydana geldi. Üs, ABD Hava Kuvvetleri öğrenci pilotlarına konuşlandırma için eğitim sağlayan 71. Uçuş Eğitim Kanadına ev sahipliği yapıyor.

Hava üssüne güvenli bir şekilde inmeyi başaran ve tıbbi olarak muayene edilen her iki pilotun da herhangi bir yaralanmaya maruz kalmadığı belirlendi.

71’nci Uçuş Eğitim Kanadı komutanı Albay Jay Johnson, “Pilotlarımızı dünyanın en iyisi olacak şekilde eğitiyor ve onları her türlü acil duruma hazırlıyoruz. Havacılarımız en önemli kaynağımız. Pilotlarımızı beklenmedik şeyleri beklemeleri için eğitiyoruz ve bu, pilotlarımızın becerilerini sergilemelerinin olağanüstü bir örneği.” dedi.

Kanopinin uçup gitme sebebinin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.

Çift motorlu, yüksek irtifalı, süpersonik bir jet eğitim uçağı olan T-38 Talon, ABD Hava Kuvvetleri ve diğer müttefik güçler tarafından çeşitli rollerde kullanılıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, önümüzdeki birkaç yıl içinde, Soğuk Savaş dönemi Northrop T-38 Talon uçaklarından oluşan mevcut filonun aşamalı olarak yerini almak üzere Boeing ve Saab tarafından geliştirilen 351 adet T-7A Red Hawk gelişmiş eğitim jetini teslim alacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER