Geçtiğimiz günlerde Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara Ana Salon’da düzenlenen Deutsches Symphony Orchester Berlin ve Anna Prohaska Konseri sonrası eve dönmek üzere Sıhhiye Köprüsü üzerindeki dolmuş durağına gittim. Uzun zamandır dolmuşa binmediğim için fiyatların ne mertebede olduğunu takip etmemiştim. Dolmuş taşıma ücretleri Ankara’da tam 7, öğrenci 4 TL imiş. Cüzdandan 10 TL çıkartıp dolmuş şoförüne verecekken şoförün direksiyonda olmadığını görünce araçtan indim. Şoförün de köprü üstünde hareket saatini beklediğini gördüm. Etrafta kimse olmayınca beni gören şoför söze girdi ve ne iş yaptığımı sordu, emekli olduğumu söyledim. Birden “Bu akşam 28 TL oluyor.” dedi. Önce ne demek istediğini anlamadım. Son günlerde gelen zamlardan ötürü kafalar karışık olduğundan bir an dolmuş taşıma ücreti 28 TL oldu sandım. Meğer mazotun litre fiyatından bahsediyormuş. “Mazot fiyatları bu gece yarısı 28 TL olacak, yakında 30 TL’yi bulur. Bari mazotu 15 TL yapsınlar yoksa herkes kontak kapatacak.” dedi. Hesapladım, 4 tam yolcu ya da 7 öğrencinin dolmuş ücreti bir litre mazota denk geliyor.

Ertesi gün karşılaştığım bir başka dolmuşçuya bu durumu aktardım. Geçen yıl bu zamanlar dolmuş ücreti 3,5 TL, mazot da 7 TL idi. Yani iki yolcunun dolmuş ücretiyle 1 litre mazot alabiliyorduk.” dedi o da. Aynı gün Ankara’daki yoğun yağışta Konservatuarın yanından geçen Lalahan Özel Halk Otobüsünü beklemeye başladım. Yağış henüz başlamamıştı ve her zaman 5-10 dakika beklemenin ardından binebildiğim Lalahan otobüsü bir türlü gelmek bilmiyordu. 2,5-3 saat bekledim ve o sırada bastıran aşırı yağışın dinmesi için MKM Mamak Kültür Merkezi’ne sığındım. Gözüm sürekli Lalahan Özel Halk Otobüsünde idi ama bir türlü gelmek bilmiyordu. Yağış kesildikten sonra tekrar durağa gittim. Yanlış yerde mi bekliyorum diye bir belediye görevlisine sordum. “Bugün haftasonu olduğu için belki biraz gecikme yaşanıyordur, ama mutlaka gelir.” dedi. Sonradan anlaşıldı ki zamları bahane edip kontak kapatan özel halk otobüsleri bir yerde toplanıp zamları protesto ediyorlarmış. Bunu öğrenince Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin EGO otobüslerinden birine bindim ve oldukça kalabalık bir ortamda seyahat ederek gideceğim yere vardım.

28 GÜN ÇABUK GEÇER AH OĞLAN

Bedelli askerlik için başvuruda bulunanlar da bu günlerde Burdur’da vatani görevlerini yapmak için yola çıkmış durumda. Bu yıl belirlenen rakam 56 bin 500 TL imiş. Bunu 28 güne bölersek günde yaklaşık 2 bin TL’ye denk geliyor. Yani her bedelli asker, benzetmemi mazur görün, “altın yumurtlayan tavuk” misali devletin kasasına günde 2 bin TL yatırıyor. Sözün kısası rakamlarda belli bir simetriyi yakalamış durumdayız. Rakamlar gayet yuvarlak ve oldukça yüksek. Bu rakam seneye ne kadar olur bilinmez. Sayılı gün çabuk geçer diyerek vatani görevlerini bedelli olarak yapacak tüm askerlerimize hayırlı teskereler dilerim. Küresel ölçekte devam eden hayat pahalılığının, astronomik fiyatların, zamların ve yüksek enflasyonun bir an önce normale dönmesi en büyük arzumuz. Allah vatanımıza milletimize zeval vermesin.

Kılıçdaroğlu: Son 9 ayda mazotun litre fiyatı 7 liradan 28 liraya çıktı

 

CEVAP VER