İngilizlerin geride kalan tek Handley Page Victor bombardıman uçağı, beş yıllık restorasyonun ardından yeniden monte edildi ve Duxford Imperial Savaş Müzesi’nde sergilenmeye hazır hale getirildi.

XH648 kuyruk tescilli bu tarihi Handley Page Victor B.1A jet motorlu stratejik bombardıman uçağı dünyada türünün tek örneği olarak biliniyor.

5 yıl süren restorasyon ve koruma çalışmalarının tamamlanmasına altı hafta kala uçağın bulunduğu hangar halka açıldı. Bu süre zarfında halk, Victor’un 33.5 mt’lik kanatlarının yeniden takılması da dahil olmak üzere restorasyon çalışmalarını yerinde görebilecek. Bu çalışmaların ardından uçak 27 Mayıs 2022’den itibaren kalıcı olarak sergilenmeye başlanacak.

TANKER UÇAĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Haziran 1976’da hizmetten emekli olunca Duxford Imperial Savaş Müzesi tarafından satın alınan bu restorasyon ve koruma projesi, müzenin bugüne kadar üstlendiği en büyük projelerden biri oldu.

Halktan toplanan yaklaşık 25 bin sterlinlik bağış kampanyasıyla da desteklenen bu süreçte, bomba yuvası kapıları korozyona karşı işlemden geçirildi, arka gövdenin boyası söküldü ve bazı parçalar tamamen kaldırılarak yeni parçalar üretildi.

XH648’in ilk uçuşu 27 Kasım 1959’da yapıldı ve daha sonra 1962-63’te Endonezya ile yapılan çatışma sırasında Uzak Doğu Hava Kuvvetleri’nin bir parçası olarak RAF Cottesmore merkezli 15. Filo ile uçtu. Endonezya’dan döndüğünde, 1965’te Handley Page tarafından bir tanker uçağa dönüştürüldü. On yıl sonra emekli olup Duxford’a gelmeden önce RAF Marham Üssü 55. Filo’da on yıl geçiren Victor, bu hizmetinden ötürü 55. Filo’nun renk ve işaretleriyle yeniden boyanıyor.

Victor projesi tamamlandıktan sonra yeni restorasyon ve yapısal çalışmaların yapılabilmesi için halka kapatılacak olan 5 nolu hangar, yeni projelerin sergilenmesi amacıyla yıl içinde tekrar açılacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER