Akademik eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal çalışmalarıyla da adından söz ettiren Bilfen Liseleri, ulusal ve uluslararası pek çok projeye destek vermeye devam ediyor. Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) da desteğiyle düzenlenen   11- 25 yaş arası öğrencilerin katıldığı “Young Reporters of the Environment (YRE)” Makale Yarışmasına   belirledikleri konu üzerinden ortak çalışmalar yaparak çevreye olan duyarlılıklarını ortaya koyuyor.

Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri bu yıl “Young Reporters of the Environment (YRE)” yarışması kapsamında Fas’taki Lycee Jaafar El Fehri Lisesi ile uluslararası iş birliği yaparak dünyada sadece Türkiye’de (Birecik/Urfa) ve Fas’ta koruma altında bulunan ve sayısı her geçen gün azalan kelaynaklar için farkındalık çalışmaları yaptı. Bilfenli öğrenciler kelaynakların beslenmesine katkıda bulunmak için okul bahçesinde bir yiyecek kermesi düzenlendi. Öğrenciler kermeste hem göçmen kuşların hayatımızdaki gerekliliğine hem de nesli tükenmekte olan kelaynaklara ait bilgiler vererek Lycee Jaafar El Fehri Lisesi ile beraber hazırladıkları poster ve broşürleri arkadaşları ile paylaştı.

Lycee Jaafar El Fehri Lisesi /Fas öğrencileri ile yürütülen projeyle eş zamanlı olarak okullarda, kelaynak kuşlarının yaşam alanları ve koşulları araştırıldı. Konuyla ilgili yine Doğa Derneği görevlisi Mustafa Çulcuoğlu ve Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Hamdi Mıhçıokur ile röportaj yapan öğrenciler göçmen kuşların göç yolunda karşılaştıkları problemleri öğrendiler. Bilfenli öğrenciler “Onlar için yapacak bir şey var! Hayat paylaşınca güzel!” sloganları ile her öğrencinin bu kelaynakların hayatta kalması ve korunması için katılımını sağladılar. Bu çalışmaların sonucunda hazırladıkları makale ile haziran ayında  yapılacak uluslararası yarışmada jüri karşısına çıkacaklar.

Kelaynaklar hakkında – Doğa Derneği

Bir zamanlar baharın ve bereketin sembolü olan kelaynaklar, Kuzey Afrika, Avrupa Alpleri ve Orta Doğu’daki yaşam alanlarının çoğunda yok olmuş durumda. Dünyada tehlike altında olan kuş türlerinin başında gelen türün, Mezopotamya’daki son bireyleri Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yarı doğal olarak yaşamlarını sürdürüyor.

Doğa Derneği, kelaynakların sayısının 1973 yılında sadece 26 çift kalması ile koruma altına alınan tür için yapılan çalışmalara 2003 yılında dahil oldu. Bu tarihten itibaren, kelaynakların üreme başarıları, beslenme davranışları, beslenme alanlarını gözlemlenerek kayıt altına alındı. Uzun yıllardan sonra vericiler yardımı ile göç hareketleri yeniden izlendi. Doğa Derneği uzmanlarının katkılarıyla 2008 yılından iki genç kelaynağa uydu vericisi takılarak yanlarında deneyimli ergin kuşlar olmadan göçe gönderildi. Genç kelaynakların doğruca kışlama alanlarına uçmaları bilim dünyasında ilgiyle karşılandı ve yabani bir nüfusun Orta Doğu’da yeniden yaşayabileceğine dair umutları artırdı.

Bölge halkının ve yerel yönetimlerin sahip çıkması sonucunda 2003 yılında sayısı sadece 25 olan kelaynaklar, 2015 yılında yaklaşık 200 bireye kadar yükseldi. Kelaynakların doğal yaşam döngüsüne yeniden uyum sağlama şansı Birecik ve çevresindeki doğal alanların korunmasına bağlı. Kelaynaklar için yerinde koruma çalışmaları ile birlikte uluslararası düzeyde de çalışmalar yürüten Doğa Derneği, bu nadir canlıların yeniden özgürce göç edebilmeleri için çalışıyor.

 

CEVAP VER