ABD Donanması, taşıyıcı tabanlı olmayan tüm EA-18G Growler elektronik saldırı uçaklarını hizmet dışı bırakma planlarını açıkladı.

Seçenek, Deniz Kuvvetleri Departmanı’nın 2023 mali yılı için bütçe özetlerinde açıklandı. Toplam 24 Growler’dan oluşan beş filo, Arizona Çölü’ndeki Davis-Monthan Hava Kuvvetleri Üssü’nde bulunan ve halk arasında “Hurdalık” (Boneyard) olarak bilinen ‘Havacılık ve Uzay Bakım ve Yenileme Grubu’nda (AMARG) uzun süreli korumaya alınacak.

Hizmetten çıkarma, filonun yarısı 2024’te ve diğer yarısı 2025’te emekli olacak şekilde iki taksitte gerçekleşecek. Alınan kararla, yaklaşık 1020 ilgili subay serbest kalacak ve 807,8 milyon dolar tasarruf sağlanacak.

ABD Donanma filosundaki Vietnam dönemi Grumman EA-6B Prowler’ın yerini alan F/A-18F Super Hornet’in bir çeşidi olan Growler, hava ekiplerinin tespit edilmeden hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için taktiksel karıştırma ve elektronik koruma sağlıyor.

Yurtdışı görevlerde kullanılan beş Seferi Elektronik Taarruz Filosu (VAQ-131, 132, 134, 135 ve 138) şu anda Washington, Whidbey Island Donanma Hava Üssü’nde bulunuyor. ABD silahlı kuvvetlerini ve müttefiklerini desteklemek için düzenli olarak Asya ve Avrupa’da konuşlandırılan VAQ-134’e ait altı Growler, Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’nun hava varlığını desteklemek için Almanya’daki Spangdahlem Hava Üssü’ne gönderildi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER