De Havilland Canada, DHC-515 havadan yangın söndürme uçağı (eski adıyla CL-515) üretim programını başlattığını duyurdu.

DHC-515, 50 yılı aşkın bir süredir Avrupa ve Kuzey Amerika havadan yangınla mücadele filolarının kritik bir parçası olan ancak artık üretilmeyen ikonik Canadair CL-215 ve CL-415 uçaklarının tarihini temel alacak. Bu efsanevi dayanıklı yangın söndürme uçağının işlevselliğini ve etkinliğini artıracak önemli yükseltmeler yapılıyor.

De Havilland Canada, Canadair CL programını 2016 yılında satın aldı ve 2019’dan beri yangın söndürme uçaklarını üretmeyi planlıyor.

Uçağın son montajı, hâlihazırda hizmette olan CL-215’ler ve CL-415’ler için desteğin verildiği Calgary’de gerçekleşecek. Bu programı başarıyla yürütmek için önümüzdeki yıllarda 500’den fazla kişinin işe alınması gerekeceği tahmin ediliyor.

Şirket, iklim değişikliği orman yangınlarının yoğunluğunu ve sıklığını artırdığı için DHC-515’in dünyadaki ülkeler için önemli bir araç olmasını bekliyor.

İLK TESLİMAT 2025 YILINDA

Avrupalı müşteriler, Kanada Hükümeti’nin sözleşme kurumu olan Kanada Ticaret Şirketi (CCC) aracılığıyla hükümetler arası müzakerelerin olumlu sonucunu bekleyen ilk 22 uçağı satın almak için niyet mektupları imzaladılar.

De Havilland Canada, DHC-515’in ilk teslimatlarının 2025 yılında başlamasını, 23’ncü ve daha sonraki uçakların teslimatlarının 2030 yılında başlamasını ve o esnada diğer müşterilere mevcut filolarını yenileme veya yeni satın alma fırsatları ile devam etme imkânı sunmayı hedefliyor.

De Havilland Canada İcra Kurulu Başkanı Brian Chafe, “Kapsamlı bir ticari ve teknik incelemeden sonra, Avrupalı müşterilerimizle sözleşme müzakerelerini ve üretime geçmeyi içerecek olan De Havilland DHC-515 yangın söndürme uçağı programını başlattığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. DHC-515’i üretime sokmak yalnızca şirketimiz için değil, aynı zamanda insanlarını ve ormanlarını korumak için uçaklarımıza güvenen dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için de önemli. Önceki uçakların insanları ve mülkleri korumada oynadığı önemli rolü anlıyoruz ve iklimimiz değişmeye devam ettikçe ve yazlar hem sıcaklık hem de uzunluk açısından arttıkça, DHC-515 dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin yangınları söndürmede kullanmaları için önemli bir araç olacak.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER