Şubat 2021’de Learjet üretimini durdurma planlarını duyuran Kanadalı uçak imalatçısı Bombardier’in Wichita hangarından çıkan son Learjet 75, Northern Jet’e teslim edilmek üzere Michigan, Grand Rapids’e gönderildi. 28 Mart’ta düzenlenen teslimat töreninin ardından 60 yıllık Learjet üretimi sona ermiş oldu.

Learjet operasyonlar başkan yardımcısı Tonya Sudduth, “Learjet’in üretim döneminin sonunu işaret eden bugünün birçoğumuz için duygusal bir gün olduğuna şüphe yok. Ancak, son birkaç gün ve ay boyunca çalışanlarla yaptığım tüm görüşmelerde en belirgin gördüğüm duygu gururdur. Bu muhteşem mirasın bir parçası olmaktan gurur duyuyorum ve havacılık tarihinde kalıcı bir iz bırakmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Bombardier, “zorlu bir pazar dinamiği” ve hafif jet kategorisinde yeni girenlerin rekabetini gerekçe göstererek Şubat 2021’de Learjet üretimini durdurma planlarını duyurmuştu.

Kurucu Bill Lear’ın yönetimindeki şirket, 1964’te Wichita’dan ilk Learjet 23’ü teslim ettiğinden bu yana 3 bin ’den fazla Learjet uçağı teslim edildi. Bombardier’in, CEO Eric Martel liderliğinde, Learjet’in mirasını ve Wichita sahasının geleceğini kutlayan daha büyük bir töreni Nisan ayı ortalarında düzenlemesi planlanıyor. Learjet üretimine ek olarak, Wichita sahasının operasyonları arasında bir servis merkezi, mühendislik ve özel görev uçakları yer alıyor.

Learjet üretiminin sona ermesine rağmen, Bombardier operasyonlar başkan yardımcısı Paul Sislian, törene katılan yüzlerce çalışana ve misafire Learjet hattı için servis ve parça desteğinin devam edeceğine söz verdi. Sislian, “Bombardier, şu anda hizmette olan bu 2 bin uçağın geleceğe doğru uçmaya devam etmesini sağlamaya kararlı.” dedi.

Nihai üretim Learjet 75, Northern Jet’in 16’sı Learjet olan 23 hafif, süper orta ve geniş kabinli jet filosuna katılacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER