2021 Formula 1 sezonunun 22. yarışı olan Abu Dhabi Grand Prix’sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı ve 2021 Formula 1 dünya şampiyonu oldu.

Heyecan dolu 2021 Formula 1 sezonunun son durağı, bu hafta sonu Abu Dhabi’nin Yas Marina pistiydi.

Şampiyonayı ilk iki sırada götüren Max Verstappen ve Lewis Hamilton, bu yarışa eşit puanlarla geldiler ve yarışı önde bitiren isim şampiyonluğunu ilan edecekti. Bu yüzden de hafta sonunun heyecan seviyesi oldukça yüksekti.

Aynı şekilde buhafta sonu bazı vedalar da vardı. 2007 dünya şampiyonu Kimi Raikkonen, kariyerinin son yarışına katıldı. Mercedes’te Valtteri Bottas, 2017’de katıldığı Alman ekibe veda ederken, Antonio Giovinazzi de F1’e veda etti.

Honda, Formula 1’deki son yarışına katılırken; mevcut nesil araçlar son kez kullanıldı ve aynı zamanda 13 inç lastiklerin de son yarışıydı.

Yarıştan önce gözler, sürücülerin yarışta kullanacağı lastiklere çevrildi. İlk onda başlayan isimlere bakıldığında Lewis Hamilton, Valtteri Bottas ve Yuki Tsunoda, sıralama turlarının son bölümüne kaldıkları orta lastiklerle yarışa başladılar. İlk ondaki diğer isimlerde ise yumuşak hamur vardı.

İlk onun dışındaki pilotlara bakıldığında Fernando Alonso ve Pierre Gasly sert lastiği, Mick Schumacher yumuşak lastiği tercih etmişti. Diğer pilotlarda ise orta hamur vardı.

Hamilton güçlü bir startla ilk virajı Verstappen’in önünde dönmeyi başardı ve yarışın liderliğini eline geçirdi.

Fakat Verstappen, uzun düzlüğün sonunda Hamilton’a iç taraftan oldukça geç bir atak yaptı. Bu hamlenin ardından Hamilton pist dışına taşmak ve virajı kesmek zorunda kaldı. İngiliz pilot sonrasında biraz yavaşladı ancak Verstappen’in önünde kalmaya devam etti.

Red Bull, Hamilton’dan pozisyonu geri vermesini istese de FIA olayı incelememe kararı aldı. Böylelikle Hamilton daha ilk turda liderliği almış oldu.

Dördüncü sıradan başlayan Sergio Perez ise startta Lando Norris’i geçerek takım arkadaşı Verstappen’in gerisinde üçüncü sıraya yükseldi.

Verstappen, yumuşak hamurla lastik aşınması yaşamaya başladı ve bunu gören Red Bull, yarışın 14. turunda Hollandalı pilotu alıp, sert lastiğe geçirdi. Bir tur sonra Mercedes de Red Bull’a yanıt verip Hamilton’ı pite aldı.

Pit stoplardan sonra Hamilton, çok iyi bir tempo yakalamaya başladı. Fakat Verstappen, Carlos Sainz’ın arkasında çok fazla vakit kaybetti. Bir noktada ikili arasındaki fark 9 saniyeyi buldu.

 

Fakat Red Bull, ön tarafta Perez’i pistte tuttu ve Meksikalı pilotla Hamilton’ı yavaşlatmayı, böylelikle de Verstappen’in tekrar Hamilton’ı yakalamasını hedefledi.

Perez, yaklaşık iki tur boyunca  Hamilton’la kıyasıya bir rekabete girişti ve aradaki dokuz saniyelik fark, bu iki turun ardından 1.5 saniyeye kadar indi.

Meksikalı pilot, daha fazla direnememesinin ardından Hamilton’a geçildi ve ardından Verstappen’e de yol verdi. Sonrasında da pite girdi.

Perez’in pite girdiği noktada Hamilton, 1.5 saniyelik bir avantajla öndeydi fakat Verstappen’le arayı yeniden açması gerekiyordu.

İngiliz pilot, peş peşe hızlı turlar atmasının ardından Verstappen’le farkı tekrar açmaya başladı.

Yarışın 36. turuna gelindiğinde Hamilton ve Verstappen’in arasındaki fark 6 saniyenin üzerine çıktı. Aynı saniyelerde Alfa Romeo pilotu Antonio Giovinazzi, yaşadığı sorunla aracını kenara çekmek zorunda kaldı. Bu olayın ardından sanal güvenlik aracı devreye girdi.

Bu da tüm sürücülere pit stop fırsatı verdi. Mercedes, pist üstü pozisyonu korumak istediğinden Hamilton’ı pite almamayı seçerken, Red Bull tam tersi şekilde hem Verstappen, hem de Perez’i pite almayı tercih etti.

Verstappen, böylelikle yarışın son 20 turluk bölümü için yaklaşık 23 turluk bir lastik avantajına sahipti.

Verstappen, farkı 10-11 saniye civarına indirmesine rağmen,  Hamilton eski lastiklerle çok iyi bir tempo yakaladı ve Verstappen’in arayı kapatmasına izin vermedi.

Yarışın 53. turunda Williams pilotu Nicholas Latifi  aracının kontrolünü kaybetti ve spin atarak bariyerlere çarptı. Bu olayın ardından bitime yaklaşık 5 tur kala güvenlik aracı piste çıktı.

Mercedes, pist üstü pozisyonunu kaybetmemek amacıyla Hamilton’ı pistte tutarken, Red Bull hem Verstappen hem de Perez’i pite aldı ve her iki pilot da yumuşak lastiğe geçti.

Perez, mekanik bir sorundan ötürü yarışa veda ederken; yarışın tekrar başlayıp başlamayacağı belirsizdi. Hamilton ve Verstappen arasında pek çok araç vardı ve Verstappen daha yeni lastiklere sahip olsa bile, önce bu isimleri geçmek zorunda kalacaktı.

FIA, başlangıçta bu isimlere izin vermeyeceğini söylese de sonrasında karar değiştirdi ve Hamilton – Verstappen arasındaki sürücülerin güvenlik aracını geçmesine izin verdi. Ardından da son turda Hamilton’ın önderliğinde yarış tekrar başladı.

Verstappen ilk sektörün bitimindeki U virajda, Hamilton’ı geride bıraktı ve düzlüklerde yerini koruyarak galibiyete ulaştı.

Hollandalı pilot, bu yılki 10. galibiyetini almasının ardından 2021 Formula 1 Dünya Şampiyonu oldu.

Son turdaki bu tartışmalı olayın ardından Mercedes tarafında büyük bir öfke vardı. Mercedes, FIA’nın Hamilton – Verstappen arasında yer alan isimleri geçmesine neden izin verdiğini sorguladı.

Sonuç olarak Hamilton, yılın son yarışını ikinci sırada tamamladı ve beş yıllık şampiyonluk serisi sona ermiş oldu.

Fakat Mercedes, Perez’in yarış dışı kalmasıyla birlikte arka arkaya sekizinci takımlar şampiyonluğunu elde etti.

Carlos Sainz, ilk turda Lando Norris’i geçmesinin ardından kusursuz bir performans sergiledi ve Perez’in yarış dışı kalmasıyla da üçüncülüğe çıktı. Son anlarda yerini koruyan İspanyol pilot, yarışı üçüncü sırada tamamlayarak sezonu podyumla tamamladı.

Sainz bu sonuçla, pilotlar şampiyonasında hem Norris hem de Leclerc’i geçti ve sezonu beşinci sırada tamamladı. Böylelikle Leclerc, ilk defa bir sezonda takım arkadaşına geçilmiş oldu.

Dördüncülükte sürpriz şekilde AlphaTauri pilotu Yuki Tsunoda yer aldı. Japon pilot, önünde yaşanan olayları çok iyi değerlendirdi ve yarışı dördüncü sırada tamamlayarak, kariyerinin en iyi sonucunu yakaladı.

AlphaTauri’den Pierre Gasly beşinci olup, takıma çok değerli puanlar getirirken, Valtteri Bottas uzun bir ilk bölüm geçirmesine rağmen altıncı oldu ve Mercedes’le son yarışına podyumsuz veda etti.

Lastik patlatıp, fazladan bir pit stop yapmak zorunda kalan Lando Norris yedinci, Fernando Alonso sekizinci ve Esteban Ocon dokuzuncu oldu.

Hafta sonunun son puanı Ferrari pilotu Leclerc’e gitti. Şanssız bir yarış geçiren Leclerc, şampiyonada hem Sainz hem de Norris’e geçilerek sezonu yedinci bitirdi.

Sebastian Vettel 11. sırada finiş görürken, Daniel Ricciardo, Lance Stroll ve Mick Schumacher, finiş gören diğer sürücüler oldular.

Perez’in yanı sıra Latifi, Russell, Giovinazzi ve Raikkonen damalı bayrağı göremedi. Nikita Mazepin ise COVID-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle yarışa katılamadı.

Böylelikle 2021 Formula 1 sezonu sona ermiş oldu. Takımlar, Abu Dhabi’den ayrılmadan önce önümüzdeki hafta sezon sonu testlerine katılacaklar. (tr.motorsport.com)

 

 

CEVAP VER