Rapid Dragon paletli mühimmat sistemini test eden ABD Hava Kuvvetleri, gelecekte bir askeri nakliye uçağından bir seyir füzesi fırlatılmasının önünü açacak önemli veriler elde etti.

3 Kasım’da gerçekleştirilen testte ABD Hava Kuvvetleri Özel Harekât Komutanlığına ait MC-130J Komando II çok amaçlı muharip nakliye uçağına –motoru ve savaş başlığı olmayan- uzun menzilli bir seyir füzesi yüklendi.

New Mexico’daki White Sands Füze Uçuş Deneme Alanı’ndaki uçuş gösterisi sırasında mürettebat, bırakma bölgesine uçarken uçaktaki savaş yönetim sistemi için yeni hedefleme verileri elde etti. Görüş hattı ötesinden ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamayla savaş yönetim sistemi bu yeni verileri paletteki silaha yükleyerek yeni hedefin bulunmasını sağladı.

KUTUDAKİ BOMBA YUVASI

MC-130J hedefe yaklaştığında, seyir füzesini taşıyan Rapid Dragon paletli mühimmat sistemini ve her biri seyir füzesinin kütlesini ve şeklini simüle eden üç ağırlığı paraşütle attı. Paleti dengelemek için birkaç saniye içinde paraşütler açıldı. Çarpışmaları önlemek için seyir füzesi ve ağırlıklar sırayla serbest bırakılmaya başladı. Kanatları ve kuyruğu açılan füze kısa bir duraklamanın ardından yeni hedefine doğru süzüldü.

Rapid Dragon sistemi, askeri nakliye uçaklarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kolayca takılıp sökülebilecek.

ABD Hava Kuvvetleri’nin bu “kutudaki bomba yuvası” (bomb bay in a box) kavramı, C-130 ve C-17 gibi uçakların, tehlikeden uzak dururken, düşmanları uzaktan vurabilecek çeşitli bombalar atmasını mümkün kılmayı amaçlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

 

CEVAP VER