Yeşilay’ın  için geliştirdiği projelerden biri olan ve yoğun ilgi gören Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni dünyanın farklı yerlerinden karikatür sanatçılarının katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl 5’inci kez düzenlenen yarışmanın kazananlarının açıklandığı tören çevrim içi olarak yapıldı. “Yeni Nesil ve Yeni Nesil Bağımlılıklar” temasıyla düzenlenen yarışmaya 69 ülkeden bin 88 katılımcı, 2 bin 34 eserle başvurdu. Birincilik ödülünün sahibi Türkiye’den Gökçen Çukadar, ikincilik ödülünün sahibi Küba’dan Aristides Hernandez Guerrero, üçüncülük ödülünün sahibi ise Brezilya’dan Ray Costa Nascimento olurken; İran’dan Ehsan Ganji, Mehdi Azizi ve Tayland ’tan Anya Orlova başarı ödülüne layık görüldü. Mazhar Osman Özel Ödülü ise Türkiye’den Kürşat Zaman’a verildi.

Uluslararası çapta düzenlenen yarışmaya gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirten Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç şunları söyledi:

“Yeşilay olarak dünyadaki her bir insanın bağımsız olması hedefiyle çalışıyor; bu hedef doğrultusunda birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bu projelerimizden bir tanesi de, 5 yıldır düzenlediğimiz Yeşilay Uluslararası Karikatür Yarışması. Karikatürün insanların zihninde ve kalbinde bağımsızlıkla ilgili algının artmasında çok önemli bir yol olduğunu düşünüyoruz. Tam da bu bakış açısıyla,  Uluslararası Karikatür Yarışmasını tek başına bir yarışma değil, aynı zamanda bağımsızlık mücadelesinin bir parçası olarak görüyoruz. Yarışma sürecinde emeği geçen tüm sanatçılara ve jüri üyelerimize bağımlılıklarla mücadelemize yaptıkları katkı için teşekkür ederiz. İnanıyoruz ki bağımsız bir gelecek hem ülkemiz hem de dünyamız için bir hayal değil, her geçen gün gerçeğe dönüştürdüğümüz bir amaç. Bu amacı gerçekleştirme yolundaki adımlarımıza güveniyoruz.”

Yeşilay’ın 5’incisini düzenlediği yarışmaya duyulan ilginin bağımlılıkla mücadele konusunda umut ve cesaret verdiğini belirten Jüri Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan sözlerine şöyle devam etti etti:

“Sadece ödül kazananlar değil; yarışmaya katılan tüm eserler karikatürün evrensel dili sayesinde geniş kitlelere bağımlılık konusunda farkındalık sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bir önceki yarışmamıza 55 ülkeden 479 katılımcı 906 eser ile başvururken bu sene 69 ülkeden bin 88 katılımcı, 2 bin 34 eserle yarışmamıza yoğun ilgi gösterdi. Pandeminin olumsuz koşullarına rağmen bu yoğun ilgi ve yükseliş bağımlılığın yıkıcı etkileri konusunda önemli derecede farkındalık oluştuğunu gösteriyor. Bu sebeple yarışmaya katılarak bağımlılıklarla mücadelemize destek veren tüm sanatçılara teşekkür ediyoruz.”

Kazananlar toplam 44 bin TL’lik ödülün sahibi oldu

Yarışmaya başvuran eserler, Karikatürcüler Derneği Başkanı ve Karikatürist Metin Peker, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Karikatürist Şevket Yalaz, Yeşilay Etkinlik Birimi Müdürü ve Karikatürist Özcan Çalışkan ve 4. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması Birincisi Fethi Gürcan Mermertaş’tan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Değerlendirme sonucunda birinciye 12 bin 500 TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 7 bin 500 TL ödül verildi. Ayrıca 3 kişiye 3 bin 500 TL’lik başarı ödülü verilirken, bir kişi de 3 bin 500 TL’lik Mazhar Osman Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Yeşilay, 5. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nda toplam 44 bin TL ödül dağıttı.

5. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nın kazananları ile başvuranlar arasından öne çıkan eserler sanal sergi ile görülebiliyor. Sanal sergiye https://www.yesilay.org.tr/tr/online-sergi adresinden ulaşılabiliyor.

CEVAP VER