Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye sağlayacağı katkılar, proje maliyetiyle kıyaslanamayacak kadar yüksek olan Kanal İstanbul, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni’ne katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına, “Bugün, Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz” sözleriyle başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün, ülkemizin gelişmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz” dedi.

İstanbul Boğazı’nın, dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahip olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, boğazda, hem kuzey-güney, hem doğu-batı istikametinde, her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşandığını belirterek, “Her büyük geminin boğaz geçişi, şehir için ciddi risk anlamına geliyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda, denizlerimizdeki doğal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“KANAL İSTANBUL’A, İSTANBUL’UN GELECEĞİNİ KURTARMA PROJESİ OLARAK BAKIYORUZ”

Öngörülerin 2050 yılında boğazdan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağına işaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hesaplamalara göre İstanbul Boğazı’nın güvenli gemi geçiş kapasitesinin 25 bin olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kapasite yoğunluğundan kaynaklanan sintine ve balast sularının yol açtığı sıkıntılar yanında, ev ve sanayi atıklarının da kirlettiği İstanbul Boğazı, alarm zilleri vermeye başlayalı çok oldu. Boğazı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre, artan trafiği karşılamak için yeni bir kanal inşası düşüncesini gündeme getirdik. Esasen biz Kanal İstanbul’a, İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.”

“Kanal İstanbul Projesi’yle amacımız, her şeyden önce, İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Boğazın tarihî ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemi trafiği yükünün hafifletilmesi, boğazın giriş ve çıkışındaki beklemelerin azaltılması, boğazdaki seyir zorluğundan kaynaklanan sıkıntıların ortadan kaldırılmasının da, projenin amaçları arasında yer aldığını ifade etti.

“KANAL İSTANBUL’U, YAKLAŞIK 15 MİLYAR DOLARLIK MALİYETLE, 6 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan; sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette ülkemizin küresel ticarette daha etkin rol oynaması, ulaştırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay alması ile diğer stratejik unsurları da bunlara eklememiz gerekiyor. Proje kapsamında yer alan 500 bin kişi kapasiteli yerleşim alanları, depreme hazırlık için gereken alternatif yerleşim alanları oluşturulması konusundaki eksiğimizi de kapatacaktır. Görüldüğü gibi bu, pek çok faydayı aynı anda sağlayacak bereketli bir projesidir.”

Kanal İstanbul’u, yaklaşık 15 milyar dolarlık maliyetle, 6 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradan geçecek gemilerden sağlanacak gelir ve proje kapsamındaki liman başta olmak üzere diğer unsurlardan elde edilecek kazançla, Kanal İstanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, devletin ve milletin kesesinden beş kuruş çıkmadan, kendi gelirleriyle finanse edilen, dünya çapında bir esere daha kavuşacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Böylece Türkiye, devletin ve milletin kesesinden beş kuruş çıkmadan, kendi gelirleriyle finanse edilerek, dünya çapında bir esere daha kavuşacaktır. Projenin bugüne kadarki sürecini nasıl adım adım takip ettiysek, bundan sonra da tamamlanana kadar hassasiyetle takibini sürdüreceğiz. Türkiye’ye sağlayacağı katkılar, proje maliyetiyle kıyaslanamayacak kadar yüksek olan Kanal İstanbul, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır.”

 

CEVAP VER