ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı (U.S. Naval Research Laboratory/NRL) mühendisleri geçtiğimiz günlerde Maryland, Aberdeen test sahasında çok günlük dayanıklı uçuş kabiliyetine sahip bir elektrikli insansız hava aracı (İHA) olan Hybrid Tiger’ı tanıttı.

Ekip, Grup 2 İHA ile çok günlük dayanıklılık elde etmek için önceki Donanma Araştırma Laboratuvarı güç ve enerji programlarında geliştirilen teknolojileri tek bir İHA’ya entegre etti. Grup 2 İHA’lar tipik olarak 10-25 kg ağırlık sınıfında yeralıyor ve normalde 250 knot’tan daha az hızlarda yer seviyesinden 3 bin 500 feet irtifaya kadar çalışabiliyor.

Bu, Hybrid Tiger’ın bugüne kadarki en uzun uçuşu olan 24 saatlik tam bir süre boyunca ilk uçuşuydu. Güneşe entegre yeni kanatlar gündüz gücü sağladı ve yeniden tasarlanmış bir güç yönetim sistemini tamamladı.

Bu güç yönetim sistemi, güneş enerjisini, havadaki araçlara ve yer tabanlı insansız sistemlere uygun hafif bir form faktöründe pil-elektrik ve hidrojen yakıt hücresi dâhil olmak üzere diğer yerleşik enerji kaynakları ile melezleştirdi.

GECE HİDROJEN GÜNDÜZ GÜNEŞ ENERJİSİ

Programın araştırmacıları ayrıca, operasyonel modları değiştiren ve hava tahminlerine ve yerel olarak gözlemlenen enerji hasadı fırsatlarına dayalı bir araç navigasyon stratejisi oluşturan, enerjiye duyarlı güç yönetimi algoritmaları geliştiriyorlar.

Otonom süzülme; örneğin, mevcut olduklarında termal yükselişlerden irtifa kazanmak için kullanılıyor. Hybrid Tiger, aşırı dayanıklılık elde etmek için birden fazla güç kaynağını farklı avantajlarla birleştiriyor. Yüksek basınçlı hidrojen yakıt deposu ve yakıt hücresi sistemi gece gücü sağlarken, yüksek verimli fotovoltaikler, gündüz saatlerinde güç sağlıyor.

Hybrid Tiger, Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilse de sahip olduğu teknolojiler atmosferik araştırma ve ticari uygulamalar gibi savunma dışı bilimsel uygulamalar için de kullanılabilecek.

Hybrid Tiger’ın maksimum dayanıklılığını göstermeyi amaçlayan araştırmacılar, bu baharda lojistik yakıt tüketmeden ve yük ile iki günden fazla uçuş dayanıklılığı sergilemeyi planlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER