Günlük yaşantıda aykırı bir talep karşısında öfkelenen insanların kullandığı “öllüğün körü” yemek türü olarak halk mutfağında yerini aldı.    

Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “Yöresel Mutfak Kültürü”nün tanıtılarak yok olmasını önlemek ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı “Halk Mutfağı” çalışmasına Çankaya Belediyesi de “Öllüğün Körü” yemeği ile katıldı.

Zübeyde Hanım Çankaya Evi’nde hazırlanan yemek, Ankara Halk Mutfağı Kitabına girecek.

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Ankara ilçe belediyelerinin katkılarıyla başlattığı, “Yöresel Yemek Kültürü” araştırmasında Çankaya’nın lezzeti olarak “Öllüğün Körü” yemeği yer alacak. Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Çankaya Evi eğitmenleri tarafından seçilerek hazırlanan erişte yemeği önümüzdeki günlerde yayınlanacak Ankara Halk Mutfağı kitabına da girecek.

UNUTULMAYAN HALK MUTFAĞI ÇALIŞMASI
Ankara’da yöresel mutfak kültürünün tanıtılması ve yöresel lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması için başlatılan araştırmada Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü araştırma ekibi, Çankaya Belediyesinin konuğu oldu. Zübeyde Hanım Çankaya Evi’nin endüstriyel mutfak standartlarına sahip atölyesinde gerçekleşen çekimlerde, Çankaya’yı temsil eden yemekler ise Öllüğün Körü, Çalma Aşı ve Cevizli Helva oldu. Çankaya Evi eğitmenlerince hazırlanan ana yemek, çorba ve tatlıdan oluşan menü, Ankara Halk Mutfağı kitabında “Çankaya Lezzeti” olarak yerine alacak.

YEMEĞİN HİKAYESİ
Çankaya’ya ait bir yemek olan öllüğün körünün, kıymalı ve peynirli erişte pişirilirken komşunun “Ne yemeği yapıyorsun?” diye ısrarla sorması üzerine sinirlenen Ankaralının yerel şivesiyle “öllüğün körü” cevabının verilmesiyle bu adı aldığı söyleniyor.

CEVAP VER