Pahalı bir uğraş olan havacılıkta sıradan bir kişinin uçak sahibi olması maalesef hayalden öteye geçemiyor. Uçakların birkaç saatliğine kiralanması bile oldukça masraflı olabiliyor. Peki, hizmet ömrünü tamamlamış bir uçağı örneğin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden hibe yoluyla edinme imkânı var mı?

Havacılığın pek çok dalında yaklaşık 40 yıldır amatör olarak uğraş veren, Türk Hava Kurumu’nda temel pilotaj eğitimi alıp Slingsby T-67 M200 Firefly uçaklarıyla uçmuş, askerlik hizmetini havacı olarak tamamlamış, Cessna 172 ile de birkaç saat özel uçuş eğitimi almış bir vatandaş olarak ben de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunup da hurdaya ayrılmış ya da “Kal” edilmiş ancak biraz bakım ve onarımla uçuşunu idame ettirebilecek tek motorlu küçük bir uçağın tarafıma hibe edilmesi halinde gerekli bakım ve onarımını bizzat üstlenmek kaydıyla Türk sivil havacılığına / sportif havacılığa bir katkı yapmak istedim.

CİMER’E BAŞVURDUM

Türk Hava Kuvvetleri, Kara Havacılık ya da Deniz Havacılık bünyesinde hizmet vermiş ancak hizmet ömrünü doldurmuş (Cessna, Piper, Sia Marchetti SF-260 vb) pırpır eğitim uçaklarından uygun olabilecek birinin tarafıma hibe edilmesi talebimi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) vasıtasıyla Milli Savunma Bakanlığına (MSB) ilettim.

Çok büyük bir beklenti içine girmeden dilekçeme verilecek cevabı merakla beklemeye başladım. Kısa bir süre sonra da cevap geldi. CİMER’e yazılan cevapta, uçakların, parçaların Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yanı sıra görsel eğitim (özellikle okullar için) veya havacılığın tanıtılması için düzenlenecek sergiler konusunda kamu kurum veya kuruluşlarına örneğin belediyelere verildiği belirtiliyordu. Bu tür ekipmanın sevkiyat giderlerinin ise talep eden kamu kuruluşu tarafından yapıldığını daha önceden hazırladığım haberlerden biliyordum.

T-41

 

Talebime bireysel olarak olumlu bir yanıt alamamış olsam da konuyu detaylı bir şekilde ele alan yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, daha geniş kitlelere hitabeden havacılık kulüplerinin ya da sivil toplum kuruluşlarının bu tür hibe imkânlarından yararlanmalarının ve Türk sivil havacılığına katkı yapmalarının imkân dâhilinde olması da beni açıkçası memnun etti. (Necdet Gürsoy)

CEVAP VER