Evde yoğurt yapmak için gerekli bilgileri internette araştırdım. Her şeyin kitabına uygun olması için de her ayrıntıya dikkat ettim. İdeal mayalanma ısısının 45 derece santigrat olduğunu ve bu ısıyı tespit edebilmek için bir mutfak termometresine ihtiyacım olduğunu anladım. Zira süt 45o C ısıya ulaştığında içine (1 litre süt için) 3 çorba kaşığı maya konması, iyice karıştırılması ve bu ısının 5-6 saat boyunca muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun en iyi yolu da tencereyi kalınca bir bezle örtmekten geçiyor. Bu sürenin sonunda buzdolabında (+4oC ) 1 gün boyunca bekletilen mayalanmış süt yoğurt haline geliyor ve afiyetle tüketiliyor.

Evde maya olarak kullanılacak bir yoğurdu olmayanlar marketlerin süt ürünleri reyonunda kolayca bulunabilen yoğurt mayalarından alabilirler. Benim aldığım maya Isparta’daki bir firma tarafından üretilmiş ve 200 ml’lik bir şişeye konmuştu. Etiketinde yazdığına göre mayanın 100 ml’sinde insan sağlığına faydalı yaklaşık 1 milyar probiyotik bulunuyor.

Sıra, sütün hangi ara 45o C ısıya ulaşacağını ölçmeye yarayacak termometreyi bulmaya geldi. Büyük bir AVM’deki mutfak gereçleri satan bütün ünlü mağazaları dolaştım. Envayi çeşit mutfak eşyası, kap kacağın olduğu bu lüks dükkânlarda tencerenin içine daldırıp sıvı gıdaların ısısını ölçmeye yarayan (ve -50oC +300oC aralığında çalışan) bu termometrelerden yoktu. Mecburi istikamet olarak gönderildiğim eczanede de sadece dijital termometre mevcuttu.  Onların ölçüm aralığı ise +32oC ila +43oC idi ve kaynamış süte daldırınca patlama ihtimali vardı. Ben de elim boş olarak eve döndüm ve son çare olarak Google Amca’dan yardım aldım. İnternet arama motorunun yönlendirdiği bir e-ticaret sitesinde “Sıvı gıda sıcaklık ölçer” adıyla satılan bu termometreden sipariş verdim. 30-40 TL arasındaki bir fiyata satılan bu ürünü 1 gün sonra da kapıda teslim aldım.

Diyeceğim odur ki, tencerede kaynayan sütün uygun sıcaklığa ulaşıp ulaşmadığını ölçmek için bir termometreye ihtiyacınız olursa benim gibi mutfak gereçleri satan dükkânları ya da eczaneleri dolaşarak vakit kaybetmeyin, internete girin, siparişinizi verin.

CEVAP VER