Ankara Sanayi Odası (ASO) Mobilya sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıyla sorun ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.  ASO’da gerçekleştirilen “Ankara Mobilya Sektörü Genel İstişare Toplantısı”na Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de katılarak sanayicilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi, ardından bir değerlendirme yaptı.

ASO Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ata’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya,   Nebati’nin yanısıra  bürokratlar, sektörü temsil eden dernek başkanları ile çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantıyı yöneten ASO Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Ercan Ata, mobilya alanında yaklaşık 38 bin firmanın 500 bin çalışanıyla hizmet verdiğini belirterek, sektörün sorunları konusunda detaylı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sektörün çeşitli sorunları olduğunu vurgulayan Ata, gerçekleştirilen bu toplantıyla sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını ifade etti. Ata, ilgili bakanlıklardan hızlı çözüm beklediklerini de vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de toplantıda yaptığı konuşmada enflasyonla Topyekun Mücadeleye destek veren firmaları Bakanlığın internet sitesinden yayımladıklarını belirterek, “Bu işin fırsatçılığını farklı yönde değerlendirenler var. Bu firmaların kimler olduğunu da öğrendik. Sadece pazarda değil, tüm alanlarda çok abartılı bir şekilde, haksızca fırsatçılık yaparak bu işten nemalananlar var. Bunların üzerine gidiyoruz.” dedi.

Bakanlık olarak piyasayı dinleyip sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını dile getiren Nebati, Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırının etkilerinin en az şekilde hissettirilmesi konusunda da çaba gösterdiklerini kaydetti.

Enflasyonla Topyekun Mücadeleye destek veren firmaları Bakanlığın internet sitesinden yayımladıklarını hatırlatan Nebati, “Sağolsun bir miktar firma yüzde 10 indirim kampanyasına katıldı. Bu işin fırsatçılığını farklı yönde değerlendirenler var. Bu firmaların kimler olduğunu da öğrendik. Sadece pazarda değil, tüm alanlarda çok abartılı bir şekilde, haksızca fırsatçılık yaparak bu işten nemalananlar var. Bunların üzerine gidiyoruz.” dedi.

Türkiye’ye güvendiğini dile getiren Nebati, “Krizleri atlatan her aile ailesini, her firma firmasını güçlü kılar.” ifadesini kullandı.

– Sektör temsilcileri sorunlarını anlattı

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal da artık sorunları konuşmak yerine çözüm konusunda eyleme geçilmesi gerektiğini belirterek, “Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı oturup çözümleriyle beraber eyleme geçirebilecek bir mekanizma oluşturulmalı.” dedi.

Ankara Sanayi Odası Orman Ürünleri Sanayi Meclis Üyesi Nihal Ermiş de mevcut ortamda faiz artırımı ile mobilyacıların finansmana erişiminin daha da zorlaştığını belirterek, KDV iadelerindeki bekleme, mobilyacılar üzerinde ciddi bir maliyet baskısı yarattığını dile getirdi. Ermiş, “Ekonomik dalgalanmaların olduğu dönemlerde, firmaların faaliyetlerine devam etmelerini sağlayacak “alacak sigortası sisteminin” yaygınlaşması piyasada güven unsurunu sağlamak adına önemli olacaktır” diye konuştu.

TOBB Mobilya Ürünleri Meclis Danışmanı Hamza Çınar da özellikle sektörde kullanılan boya, kereste, vernik, levha gibi girdilerin fiyatlarında 2016 yılından bu yana çok ciddi artışlar yaşandığını dile getirdi.

Çınar, “Sektör ihracatı iyi gidiyor. Son 17-18 yıldır dış ticarette açık vermeyen bir sektör. Buna karşın tüketicinin alım gücü düştü ve fiyat oluşumlarındaki etik değerler kayboldu.” diye konuştu.

Ayrıca daralan iç piyasada daha önce gerçekleştiren KDV indiriminin tekrar uygulamaya geçilmesi sektörde istihdam daralmasını önleyecek bir tedbirdir.

ASO Mobilya Sanayi Komite Başkanı Metin Gültepe de özellikle sünger üretiminde hammadde olarak kullanılan polyol konusunda Türkiye’nin 200 bin tonluk ihtiyacı olduğunu ve bunun ithalatla karşılandığını belirterek, Star Rafinerinin devreye girmesiyle bu ihtiyacın bir miktarının yurt içinden karşılanmasını beklediklerini ve acil olarak da Petkim’in bu hammaddeyi üretmesi ile ithalatın önünün kesileceğini söyledi.

ASO Orman Ürünleri Sanayi Komitesi Başkanı Kemal Bayramoğlu da mobilya sektöründe günlük 30 bin metreküp yonga ve lif levha tüketildiğini kaydederek, gerekli olan hammadde için yıllık 15 milyon ton endüstriyel oduna ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Hammadde ihtiyacının 9 milyon tonunun iç piyasadan kalanının ithal olarak sağlandığını anlatan Bayramoğlu, “Hammadde tedarikinde sorun yaşanması kapasite oranlarını düşürmekte, üretim ve fiyatları olumsuz etkilemektedir” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanları daha verimli kullanarak ithalatın önüne geçebileceğini söyleyen Bayramoğlu, “Bunun için Orman Genel Müdürlüğü’ne de STK‘lar destek olmamız gerekmektedir. Böylece 500 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecektir”diye konuştu .

Ankara Sanayi Odası Mobilya Sanayi Meclis Üyesi Meclis Üyesi İsmail Biçer de Yeni Ekonomik Programda kıdem tazminatı fonunun tekrar yer almasının çok güzel bir gelişme olduğunu dile getirdi. Biçer ayrıca kısa çalışma ödeneğinin de devreye alınmasıyla beraber sektörün istihdam kaybı yaşamadan bu zor dönemi atlatacağına inandığını söyledi.

ASO Ofis Mobilyaları Sanayi Komite Başkanı Yavuz Erbaz ise DMO kataloğunda yer alan firmaların doğru biçimde belirlenmesi ve bu firmaların gerçekten üretici ve sektörü temsil eden, belli kalitenin üzerinde iş yapan firmalar olması gerektiğini belirtti.

Yeni DMO Genel Müdürünün hızlı aksiyon aldığını söyleyen Erbaz, “DMO’nun hakettiği yere yeni genel müdürümüzle hızlıca ulaşacağına inanıyorum” dedi

CEVAP VER