İran’ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, Washington’un İran’ın Riyad’a düzenlenen füze saldırısı ile irtibatlı olduğunu dair iddiasının ispatlanamaz olduğunu söyledi.

Telegram kanalı için bir yazı kaleme alan Baidinejad, bu iddianın Amerika’nın yeni propaganda gösterisi olduğunu belirterek, “Amerika’nın BM temsilcisi Bayan Nikki Haley, İran’ın Yemen’e Arabistan’a saldırı için füze vermesi yönünde basın mensuplarını inandırmak için çok çaba sarf etti fakat sadece dile getirdiği ve gösteremediği çok sınırlı teknik deliller bile bu füzenin Kıyam füzesi olduğunu ispat için yeterli değildi.” dedi.

Baidinejad, “Bu füzenin İran’a ait olduğu ispatlansa bile Haley iki şeyi daha ispatlamalıydı, bunlardan biri, bu füzenin Yemen’den Arabistan’a fırlatılan füze olduğunun ve bu füzenin Arabistan havaalanına fırlatılan füze olduğunun, başka bir yerden getirilmediği hususunun ispatlanması. Diğer ispatlanması gereken konu ise İran’ın bu füzeyi gizlice ve BM Güvenlik Konseyinde Yemen aleyhinde ambargo kararı alındıktan sonra göndermesi ve daha önce gönderilmediği hususunun ispatlanmasıdır fakat bayan Haley asla bu konulara temas etmedi ’’ dedi.

Yemen’in en zor şartlarda hava, deniz ve kara ablukası altında olduğunu ifade eden Baidinedaj, “Bayan Haley İran’ın bu zor şartlarda ve Yemen’in tamamen abluka altındayken nasıl bu füzeleri yolladığına dair deliller göstermeliydi fakat böyle bir şey yapmadı’’ dedi.

Bayan Haley’in bu sahte gösteriyi düzenlediği saatlerde Arabistan’ın Amerikan silahlarıyla yeniden Yemen’e saldırdığını ifade eden Baidinejad, “Şüphesiz, Amerika, Arabistan’a ihraç ettiği 10 milyarlarca dolar silahla masum insanların ölümünde önemli paya sahiptir ve bundan dolayı Yemen halkını savunacak meşruiyete sahip değildir’’ dedi.

CEVAP VER