Resmî ziyareti nedeniyle Yunanistan’ın başkenti Atina’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Artık Türkiye ve Yunanistan bir şeye inanıyor, bir şeye inanmalı; bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönlenmeliyiz, müzakerelerimizi onun üzerine bina etmeliyiz” dedi.

Yunanistan Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras açıklamalarda bulundu.

Başbakanlığı döneminde Yunanistan’ın üç ayrı başbakanı ile bir araya geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin; Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın resmî ziyaretinden sonra Türkiye’den Yunanistan’a cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılan ilk resmî ziyaret olduğuna dikkat çekti.

“TÜRK VE YUNAN HALKLARININ PEK ÇOK ORTAK YANI VAR”

“Artık Türkiye ve Yunanistan bir şeye inanıyor, bir şeye inanmalı; bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönlenmeliyiz, müzakerelerimizi onun üzerine bina etmeliyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke halklarının pek çok ortak yanının olduğuna işaret etti ve “Yeter ki ideolojik saplantısı olanları bir kenara koyalım” diye ekledi.

Türkiye’nin komşusu olan hiçbir ülkenin toprak bütünlüğünde gözünün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Ama biz geçmişte iç içe olmuş ülkeleriz, burada soydaşlarımız var, sizin bizde soydaşlarınız var. Keşke geçmişteki bazı yanlışlar olması hasebiyle bir kısım Rum vatandaşlarımız da ülkemizden ayrılmasaydı. Yanlışları artık tarihe bırakıyoruz, geleceği çok daha sağlam bir zeminde inşa etmeliyiz. Bunun için yapabileceğimiz çok şey var. Eğer gerçekten söylem birliğini oluşturabilirsek, ortak akıl oluşturabilirsek bunları çözeriz.”

YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS: “ÇABAMIZ ÜLKELERİMİZ ARASINDA YENİ KÖPRÜLER İNŞA ETMEK”

İki ülke ilişkilerinin her zaman iyi olmasından yana olduğunu, başbakanlığı döneminde de bunu kanıtladığına inandığını ifade eden Yunanistan Başbakanı Çipras da, “Sayın Cumhurbaşkanımı, size bu daveti göndermesi için cesaretlendirdim. Sadece bu ziyaret tarihî bir ziyaret değil, aynı zamanda yapılan davet de tarihîdir. Bizim bu dönemdeki çabalarımız aslında ülkelerimiz arasında yeni duvarlar inşa etmek değil yeni köprüler inşa etmektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında her zaman bazı ihtilafların olduğuna işaret ederek, anlaşmazlıklardan ziyade ortak noktalara yoğunlaşmak durumunda olduklarını kaydeden Yunanistan Başbakanı Çipras, “Bu fikir ayrılıklarımızı da her zaman karşılıklı saygı çerçevesinde tahriklerden, kışkırtmalardan uzak bir şekilde ortaya koymak gerekir diye düşünüyorum. Ben inanıyorum ki bugün eğer biz bunu başarabilirsek, sizin ziyaretiniz sadece tarihî olmaktan öte iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfanın, yeni bir başlığın açılmasına da vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER