“TBMM Geleneksel 6. Palamut Toplama Şenliği” TBMM Başkanı Kahraman, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı milletvekilleri, TBMM kreşi öğrencileri ve TBMM çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

TBMM Kabatepe Parkı’ndaki şenlikte konuşan Kahraman, etkinliğin ilk olarak 2004 yılında TEMA Vakfınca organize edildiğini anımsatarak, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’yı minnetle andığını söyledi.

Şenliğin 2012 yılından itibaren Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile yürütüldüğünü hatırlatan Kahraman, TBMM bahçesinden topladıkları ve OGM, ziraat fakülteleri ile TEMA Vakfı gibi kuruluşlara gönderdikleri meşe palamutlarının toprakla buluşmasını sağladıklarını, üretilen fidanların da Türkiye’nin her yerinde ağaçlandırma çalışmalarında kullanıldığını anlattı.

Kahraman, 450 dönümlük Meclis yerleşkesinde 10 bini aşkın ağaç bulunduğunu, bunlardan 3 bin 200’ünün meşe ağacı olduğunu belirterek, her yıl tonlarca meşe palamudu toplandığını ve bunların yüzde 70’inin fidana dönüştüğünü kaydetti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Meşe ağacı Anadolu insanı gibi, sağlam ve dayanıklıdır. Toplanan her bir meşe palamudu bir candır ve toprakla buluştuğunda canlanacaktır. Yeşile karşı dost olmalıyız, yurdumuzu yeşillendirip, ormanlarımızı korumalıyız.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’nun Türkiye’nin ağaçlandırılmasında başarılı çalışmalar yaptığını ifade eden Kahraman, Eroğlu’nun İSKİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde de İstanbul’un su sorununu çözdüğünü söyledi. Kahraman’ın sözleri üzerine Eroğlu, İstanbul’un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak tedbirlerin alındığını belirtti.

Veysel Eroğlu da şenlikte yaptığı konuşmada, OGM olarak ağaçlandırmaya büyük önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye’nin ağaç ve odun servetini her geçen yıl daha da artırdıklarını ifade etti.

OGM’nin sadece ormanların bulunduğu illerde değil tüm Türkiye’de örgütlendiğini ve ağaçlandırma çalışmaları yaptığını kaydeden Eroğlu, ağaçlandırmanın sadece ormanlarda değil şehir merkezlerinde, okul bahçelerinde, mezarlıklarda ve tüm açık alanlarda devam ettiğini söyledi.

Eroğlu, geçen hafta 4 milyarıncı fidanı Edirne’de toprakla buluşturduklarını, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı 2023’e kadar, dünyadaki her bir insan için olmak üzere, 7 milyar fidanı toprakla buluşturma sözü verdiklerini anlatarak, ağaçlandırma seferberliğine herkesin katılmasını istedi.

Bakan Eroğlu, meşe ağaçlarının Türkiye ormanlarının yüzde 27’sini oluşturduğunu, toplanan meşe palamutlarının yüzde 70’inin fidan olduğunu ve Meclis bahçesinden toplanan meşe palamutlarının başta Ankara ve çevre illerde olmak üzere tüm Türkiye’de ağaçlandırma faaliyetlerinde kullanıldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Meclis Başkanı Kahraman ve Eroğlu, temsili olarak meşe palamudu ve meşe fidanı değişimi gerçekleştirdi. Kahraman ve Eroğlu daha sonra meşe ağaçlarından düşen meşe palamutlarını topladılar ve bir meşe fidanı diktiler.

CEVAP VER