Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu üçlü zirve toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı öncesi yaptığı açıklamada “Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Sanatoryum Rus’ta gerçekleştirilen “Suriye” konulu üçlü zirve toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani tokalaşarak basın mensuplarına fotoğraf verdi.

Zirvenin basına açık bölümünde yaptığı kısa konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçlü zirveye yaptığı ev sahipliğinden ve kendilerine gösterilen hüsnü kabulden ötürü Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti.

Geçen hafta yine Soçi’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirme imkânı bulduklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de zirvede bulunmasıyla tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatının ortaya çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta İran’ın da etkilendiği depreme değinerek, depremde hayatını kaybeden İranlı ve Iraklılar için Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifa temennisinde bulundu.

“KRİTİK KARARLAR ALACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur ki Astana bunun en güzel örneğidir ve bu vesileyle Astana’da tabii ki Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’e ev sahipliği sebebiyle de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Astana sürecinin sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye güzel bir hazırlık yaptıklarını ifade ederek, “Gerek Dışişleri Bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, ardından Genelkurmay Başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan bu noktada çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. İnşallah bugün bu yönde kritik kararlar alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

CEVAP VER