Konya’da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Milletinin yeniden gerçek gücünün ve sınırlarının farkına varması karşısında, adeta birileri kudurmuş durumdalar. Türkiye artık gücünün, imkânlarının ve yapabileceklerinin bilincinde bir ülkedir. Türk Milleti, yüz milyonlarca kardeşiyle birlikte yeniden kurulan dünyada hak ettiği yeri almanın kararlılığı içindedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya’da yapımı tamamlanan eser ve hizmetlerin toplu açılış törenine katıldı.

Mevlana Meydanı’nda düzenlenen törende; Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Konya milletvekilleri de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende bir konuşma yaptı.

“ÜLKEMİZİ AYDINLIK GELECEĞİNE HEP BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ”

Konyalıların, 16 Nisan halk oylamasında yüzde 73’lük ‘evet’ oranıyla anayasa değişikliğine onay verdiğini hatırlatarak teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi önümüzde yeni bir hedef var, Konya’dan 2019’da yapılacak seçimlerde tüm Türkiye’ye örnek olacak, şehrimizin tarihî ve manevi ruhuna uygun bir netice bekliyorum” dedi.

Türkiye’nin güney sınırlarından ekonomisine kadar her yerden kuşatılmaya çalışıldığı bir dönemde, Türkiye üzerinde oynanan oyunların ancak bu şeklide bozulabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir olacağız, hep birlikte iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Olacağız ki o senaryoları yırtıp atabilelim. Bunu Çanakkale’de yaptık, bunu Kurtuluş Savaşında yaptık, bunu 15 Temmuz’da yaptık. İnşallah önümüzdeki süreçte de aynı iradeyi, aynı kararlılığı, aynı cesareti ortaya koyacak ve ülkemizi aydınlık geleceğine hep birlikte taşıyacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet’ vurgusunda bulundu ve “Bizi bölemeyecekler, bizi parçalamayacaklar ve evvel Allah dünyaya Türkün, bu Türk yurdunun inşallah şanını çok daha güçlü kılarak evvel Allah bildireceğiz, duyuracağız” diye ekledi.

“YATIRIM BEDELİ 1,5 MİLYAR LİRA OLAN ESER VE HİZMETLER KONYA’YA HAYIRLI OLSUN”

Konya’da yapımı tamamlanarak açılışı yapılan ve toplam yatırım bedeli 1,5 milyar lira olan eser ve hizmetlerin Konya’ya hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanlıkların ve belediyelerin şehirde yaptığı yatırımlardan örnekler vererek bu yatırım ve hizmetlerin şehre kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, enerji, tarım ve diğer alanlarda Konya’yı geleceğe hazırlamak için yaptıkları yatırımları kesintisiz bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hükûmetimizin ve belediyelerimizin işi, yaptıklarıyla yetinmek değil, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar, sıkıntılar, talepler karşısında çözümler üretmektir. İnşallah hem ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız, hem de belediyelerimiz 2023 Konya’sı için proje üretmeye, bunları hayat geçirmeye devam edeceklerdir” dedi.

“1923 YILI BİNLERCE YILLIK KADİM TARİHİMİZDE YENİ BİR AYAĞA KALKIŞ DÖNEMİDİR”

Yarın Cumhuriyetin 94. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağına işaret ederek, Türkiye’nin bir asra yaklaşan Cumhuriyet tarihi boyunca inişli ve çıkışlı da olsa asla küçümsenemeyecek bir gelişmeyle bugünlere geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gönül daha ilerisini, daha iyisini, daha güzelini elbette ister. Kazanabileceğimiz hâlde kaybettiklerimizin muhasebesini, değerlendirmesini hep yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Hataları ve eksikleri görmek başka bir şeydir, bunlara takılıp kalmak bambaşka bir şeydir. Bizim yönümüz daima geleceğe dönük olmalıdır, bununla birlikte geçmişimizi de çok iyi bilmemiz lazımdır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Tek parti döneminin bu ülkeye en büyük kötülüğü, tarihimizi 1919’dan, 1923’ten başlatma anlayışı üzerine kurulu bir eğitim sistemi inşa etmeye kalkmış olmasıdır. Hâlbuki 1923 yılı bizim binlerce yıllık kadim tarihimizde yeni bir nefesleniş, yeni bir ayağa kalkış dönemidir. Onun öncesinde koskoca bir devlet medeniyet birimimiz vardır. Vatanımız olan Anadolu’ya elbette sıkı sıkıya sarılacağız, ama bizim gönül dünyamızın sınırlarının bu toprakların çok ötesini kapsadığını da asla unutmayacağız, bunu biz unutsak bile oralardaki kardeşlerimiz unutmadı, unutmuyor.

“TÜRKİYE ARTIK GÜCÜNÜN VE YAPABİLECEKLERİNİN BİLİNCİNDE BİR ÜLKE”

“Türk milletinin yeniden gerçek gücünün ve sınırlarının farkına varması karşısında adeta birileri kudurmuş durumda. Türkiye artık gücünün, imkânlarının ve yapabileceklerinin bilincinde bir ülkedir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin yüz milyonlarca kardeşiyle birlikte yeniden kurulan dünyada hak ettiği yeri almanın kararlılığı içinde olduğunu vurguladı.

Geçen 15 yılda 3 kat büyüyen Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına kimsenin engel olamayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlar bizi engellemek istiyor, ama biz yürüyoruz. Onlar bizimle ilgili ‘büyüyemez’ diyorlar, işte bakın ilk yarıda bu yıl Türkiye yüzde 5,1 büyüdü. İnşallah yılsonu itibarıyla bu büyüme yüzde 7’yi bulursa hiç şaşmayın” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin; kafasında oluşturulan suni duvarları da, ayaklarına zoraki geçirilen prangaları da söküp attığını belirterek, 15 Temmuz zaferinin ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçişin, bu büyük devrimin işaretleri olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE KENDİSİNE YENİ BİR GELECEK İNŞA EDİYOR”

Terörle mücadelede, 15 Temmuz’da, sınır ötesi operasyonlarda, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, mağdurların, mazlumların olduğu her yerde Türkiye’nin olduğunu ve bütün bunlarda hayatları pahasına mücadele eden, şehit ve gazi olanların fedakârlıklarının boşa gitmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu mücadele sayesinde, Türkiye evlatlarının alın teri, şehitlerinin kanı, gazilerinin cesareti üzerinde kendisine yeni bir gelecek inşa ediyor. 2023 Türkiye’si bu geleceğin ilk adımıdır inşallah onu gençlerimiz, evlatlarımız, çocuklarımız tarafından hayata geçirilecek olan ne izleyecek? 2053, 2071 izleyecek. Biz göremeyeceğiz, ama inşallah sizler göreceksiniz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya’nın tarih boyunca hep kurucu ve öncü bir şehir olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin bu dirilişinden, bu silkinişinden, bu yükselişinden rahatsız olanlar terör örgütleriyle el ele verip önümüzü kesmeye, bizi yeniden kendi biçtikleri dar gömleğe sığdırmaya çalışıyorlar. Hâlbuki biz gönlümüze çizilen hudutların darlığına isyan eden bir milletiz, kükreyen bir milletiz. Türkiye’ye, ‘Irak’ta ne işin var, Suriye’de ne işin var, Somali’de ne işin var, Afrika’da ne işin var, Balkanlar’da, Kafkaslar’da ne işin var?’ diyenlere sormak lazım; peki sizin buralarda ne işiniz var? Çünkü bunların derdi yok, bizim derdimiz var derdimiz, biz dertliyiz. Biz buralardayız, çünkü bizim bu coğrafyaların hepsiyle de çok güçlü tarihî ve insani bağlarımız var. Buralarda ağlayan her çocuğun gözyaşını silmek, başını okşamak bizim boynumuzun borcudur. Buralarda yüreğine ateş düşen her anneye omuz vermek bizim asli vazifemizdir.”

“DEMOKRASİ ONLARA BAŞKA, BİZE BAŞKA İŞLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Kendi vatandaşlarının güvenliği uğruna dünyayı kana ve ateşe bulayanlar, iş bizim vatandaşlarımızın güvenliğine geldiğinde bir anda kavramları, tanımları, sınırları değiştiriveriyorlar. Demokrasi onlara başka, bize başka işliyor. İnsan hakları onlarda başka, bizde başka tanımlanıyor. Hukuk onlarda başka, bizde başka algılanıyor. Her türlü uluslararası kural, kaide, teamül onlara başka, bize başka uygulanıyor.”

Türkiye’nin haklı itirazlarına kimi zaman terör örgütlerinin namluları üzerine yöneltilerek, kimi zaman da ekonominin araçları bir silah gibi kullanılarak cevap verildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mesajları gönderenler emin olsun, hepsini aldık, hepsini de devlet ve millet hafızamıza kaydettik. Hepsi de hesabını göreceğimiz gün geldiğinde çıkartılıp ortaya konulacaktır. Ama biz biliyoruz ki, bu işler heyecanla ve fevri çıkışlarla değil, sabırla ve planlı, programlı hamlelerle yürütülmek zorundadır” vurgusunda bulundu.

Sözlerini “Günümüz kutlu olsun, geleceğimiz mübarek olsun, Allah yar ve yardımcımız olsun” temennileriyle tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, Başbakan Binali Yıldırım, törende hazır bulunan bakan ve milletvekilleri ile birlikte, yapımı tamamlanan eser ve hizmetlerin açılış kurdelesini kesti.

KONYA VALİLİĞİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ ZİYARET

Konya temasları kapsamında Konya Valiliğini ve Konya Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek şehirde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hz. Mevlana’nın türbesini de ziyaret etti.

 

CEVAP VER