Zorunlu trafik sigortası uygulamasında bir kez daha tavan fiyat getirilmesinin esnafı da vatandaşları da rahatlatacağını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ‘Sigortada bir kez daha tavan fiyat uygulamasına geçilmesi son derece olumlu. Ancak bu uygulama kazası olmayan sürücüleri mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmeli’ dedi.

HER KADEME İÇİN FARKLI TAVAN FİYATI BELİRLENMELİ
Daha önceki tavan fiyat uygulamasında, sigorta şirketlerinin kazasız sürücülerin sigortalarını da tavan fiyattan yaptıklarını hatırlatan Palandöken ‘Yeni sistemde her kademe için farklı tavan fiyat belirlenmeli. Geçmişte kazası olanlarla hiç kazası olmayanlar aynı kefeye konulmamalı. Kasko sigortalarında kazasız her yıl için nasıl bir indirim uygulanıyorsa, zorunlu sigortada da kazasız her yıl için tavan fiyattan indirim zorunlu olmalı’ diye konuştu.

FİYATLAR ARAÇLARIN BULUNDUĞU YERE GÖRE DEĞİŞMELİ
Zorunlu sigortada bölgesel farklılıkların da mutlaka dikkate alınmasını talep eden Palandöken, ‘Bu konuda yapılan en büyük yanlışlıklardan biri de büyük şehirlerle köy ve kasabaların birbirinden ayırt edilmemesi. Küçük bir köy ve kasabadaki kaza riski ile büyük şehirlerdeki kaza riski aynı değil. Ancak sigorta şirketleri bunları dikkate almıyor. Küçük yerleşim yerlerinde bulunan ve modeli çok eski araçların zorunlu sigortası, bu araçların değerinden daha fazla bile olabiliyor. Oysa sigorta sisteminde fiyatlar riske göre belirleniyor ama şirketler bu ayrıma dikkat etmiyor. Dolayısıyla tavan fiyatlar, araçların faaliyette bulundukları yere göre de değişebilmeli’ sözlerine yer verdi.

CEVAP VER