Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın, Türk Dünyasının yazılı hafızasına birer armağan olarak yayınladığı kitapları 5. Bakü Uluslararası Kitap Fuarında tanıtıldı. TÜRKSOY, yayınladığı “Dünya Dillerinde Molla Penah Vagif Şiirleri” adlı kitabıyla Bakü Uluslararası Kitap Fuarına damgasını vurdu.

Azerbaycan’ın başkentinde 28-30 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen ve  geleneksel hale dönüşen Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’na  Azerbaycan, Türkiye, Rusya, Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Moldova, Malezya, Mısır, İran, ABD, İngiltere, Kolombiya ve diğer ülkelerin yayın evleri ve kütüphaneleri katıldı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev’in ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev’in 28 Eylül tarihinde açılışını gerçekleştirdiği fuar, kitapseverler ve okuyucular tarafından büyük ilgi gördü. TÜRKSOY fuara, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının davetlisi olarak, kurumun son yıllarda yayınladığı kitaplarla katıldı.

Fuar kapsamında Azerbaycan Milli Kütüphanesinde Uluslararası Bilimsel Konferans düzenlendi. Azerbaycan, Türkiye, Moldova, Özbekistan, Rusya, Britanya, Amerika, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek ve Mısır Milli Kütüphane başkanları ve yetkilileri katıldığı konferansta, TÜRKSOY tarafından “2017 Molla Penah Vagif Yılı” kapsamında yayınlanan “Dünya Dillerinde Molla Penah Vagif Şiirleri” kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.

Açılış konuşması Azerbaycan Milli Kütüphanesi Başkanı Prof. Dr. Kerim Tahirov tarafından yapılan konferansta, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı 1.Yardımcısı Vagif Aliyev, kitabın ön söz yazarı Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve milletvekili Ord.Prof.Dr. İsa Habibbeyli ve Azerbaycan Yazarlar Birliği Sekreteri Reşad Mecid birer konuşma yaptı. Azerbaycan’ın ve Türk Dünyasının büyük şairi Molla Penah Vagif’in doğumunun 300. doğum yıldönümü dolayısıyla TÜRKSOY’un Türkiye ve üye ülkelerde gerçekleştirdiği etkinliklerden bahseden konuşmacılar, şairin seçilmiş şiirlerinin tercüme edilerek on iki dilde bir kitapta yayınlanmasının yılın büyük bir kültür hadisesi olduğunun altını çizdi. Yaptığı konuşmada, katılımcılara TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un selamlarını ileten TÜRKSOY’un Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, bu kitabın yayınlanmasıyla büyük şairin hem Türk Dünyası, hem de bütün dünyada tanıtılması için güzel bir fırsatın yarandığını vurguladı.

Konferansta, Kazak şair-tercüman Ulıkbek Yesdaulet ve Kırgız şair-tercüman Kalçoro Kokulov ve diğer katılımcı şairler Vagif’in şiirlerinden tercümeler seslendirdiler. Etkinliğin sonunda günün anısına kitapta emeği geçenlere TÜRKSOY adına ‘Teşekkür Belgeleri’ ve ‘Vagif Hediye Tabağı’ takdim edildi.

CEVAP VER