ABD Merkez Bankası Fed’in faizlerde artışa gitmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da faiz kararını açıkladı. Politika faizine dokunmayan Merkez Bankası, geç likidite penceresini 75 baz puan artırarak yüzde 11,75 olarak belirledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararlar açıklandı.

TCMB geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizini 75 baz puan ile beklentilerin altında artırarak yüzde 11,75’e yükseltirken, diğer faizlerde değişiklik yapmadı.

Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı

Para Politikası Kurulu’nun, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı konusundaki açıklaması şöyle:

“Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutulmuştur.

Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 11’den yüzde 11,75’e yükseltilmiştir.

“İktisadi faaliyette toparlanma devam edecek”

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

“Para politikasında sıkı duruş sürecek”

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı kararıyla düşüşünü sürdüren dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın kararının ardından daha da geriledi. TCMB Kararı öncesinde 3.6660 seviyesinden işlem gören dolar, 3.63-3.64 seviyesine çekildi.

CEVAP VER