Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Denizli Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkileri hakkında “Türkiye, kaybı göze alınamayacak kadar büyük bir ülke, büyük bir ortak, büyük bir potansiyeldir. Avrupa ülkelerinde, Türkiye karşıtlığını merkeze alan ucuz seçim kampanyaları maalesef bir moda hâline geldi. İş birliğimize zarar veren, aklıselimi esir alan bu tablodan açıkçası büyük üzüntü duyuyoruz. Bunun yerine Türkiye dostluğu üzerine bir kampanya yapılsa, inanıyorum ki, tüm taraflar için çok daha isabetli, çok daha faydalı olacaktır” dedi.

Çeşitli temaslar için Denizli’de bulunan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyaretlerinin ardından AK Parti Denizli Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Çamlık Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“TURİZMDE, GEÇEN YILA GÖRE OLDUKÇA GÜZEL BİR SEZON GEÇİYOR”

Ekonomide bu yılın ilk çeyreğinde yaşanan yüzde 5’lik büyüme oranının ikinci çeyrekte en az yarı yarıya artırmayı hedeflediklerini, yılsonu büyüme ortalamasının da yüzde 5’in üzerine çıkacağının işaretlerini almaya başladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun tek haneli rakama indiğini, işsizlik oranının düşüşüne ilişkin önümüzdeki ayda bir müjde beklediklerini turizmde geçen yıla göre oldukça başarılı bir sezon geçtiğini hatırlattı ve tüm bunların Türkiye’nin son dönemdeki en zor yılı olan 2016’nın ardından geldiğini vurguladı.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin, kimi Avrupa ülkelerinin tüm sabotaj çabalarına rağmen artarak sürdüğünü de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bazı Avrupa ülkeleri bizi birlik fonlarından Gümrük Birliği’ne kadar akıllarına gelen her alanda tehdit etmeyi alışkanlık hâline getirdiler. Sanki Türkiye, Avrupa Birliği’nden ve Avrupa ülkelerinden yüz milyarlarca avro karşılıksız destek alan bir ülke de böyle bir tehdide maruz kalıyoruz. Avrupa’yla ilişkilerimizde kar-zarar hesabına girersek, Avrupa Birliği üyeliği süreciyle ilgili kesinlikle zararlı, genel ticari ilişkilerimizde de ancak başa-baş çıkarız” şeklinde konuştu.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ, BİZİM KADAR AVRUPA’NIN DA FAYDASINA OLAN BİR UYGULAMADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmeleri yaptı: “Bugüne kadar bize verdikleri sözleri tutmayanların şimdi dönüp bir de mevcut durumla ilgili tehditler savurmaları, eğer şayet hâlâ Avrupa Birliği değerleri denen bir şey varsa, onun iflasının ilanıdır. Gümrük Birliği, bizim kadar Avrupa’nın da faydasına olan bir uygulamadır. Biz her iki tarafın da kazandığı bu statünün geliştirilerek devam etmesinden yanayız. Bunun için üzerimize düşenleri de yaptık, yapıyoruz. Ama birileri Gümrük Birliği’ni kendi mecrasından çıkartıp da Türkiye’ye yönelik siyasi bir baskı aracı hâline getirmeye kalkarsa, buna da izin vermeyiz.”

Gündemdeki Gümrük Birliği tartışmalarına ve bazı Avrupa ülkelerinin demeçlerine işaret ederek, Gümrük Birliği uygulamasına Türkiye kadar Avrupa Birliği üyelerinin de ihtiyaç duyduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ’den PKK ve DHKP-C’ye kadar tüm terör örgütlerinin cirit attığı Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin terörizmle mücadelesine destek vermek yerine, böyle bir yola yönelmeleri kendi elleriyle kendi iplerini çekmeleri demektir. Biz Avrupa Birliği kurumlarının ve Birliğin aklı başında üyelerinin böyle bir yanlışa düşmeyeceklerini ümit ediyorum. Türkiye kaybı göze alınamayacak kadar büyük bir ülke, büyük bir ortak, büyük bir potansiyeldir” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’DA TÜRKİYE KARŞITLIĞINI MERKEZE ALAN UCUZ SEÇİM KAMPANYALARI MODA HÂLİNE GELDİ”

Kimsenin Türkiye’yi küçük görmemesi gerektiğini ifade eden ve Avrupa ülkelerinde Türkiye karşıtlığını merkeze alan ucuz seçim kampanyalarının bir moda hâline geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimize zarar veren, aklıselimi esir alan bu tablodan açıkçası büyük bir üzüntü duyuyoruz. Bunun yerine, Türkiye dostluğu üzerine bir kampanya yapılsa inanıyorum ki tüm taraflar için çok daha isabetli, çok daha faydalı olacaktır” görüşlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda kalbiyle ve ne kadar mütevazı olsa da desteğiyle yanında bulunan kardeşlerini asla unutmamıştır, unutmayacaktır. Bunun için bizim gönlümüzde mesela bir Hint Müslümanların, Pakistan’ın özel yeri vardır değil mi? Çünkü onlar bize, evet, bileziklerini göndermişlerdi. Niye? O savaşta kullansınlar diye. Bunun için bizim gönlümüzdeki Libya’daki kardeşlerimizin ayrı bir yeri vardır değil mi? Bunun için Kafkasya’daki mücadeleleriyle Anadolu’ya siper olan kardeşlerimizin kalbimizde önemli bir yeri vardır değil mi? Bunun için Azerbaycanlı, Kıbrıslı kardeşlerimizin gönlümüzdeki yeri bir başkadır. Bu örnekleri daha da artırabiliriz.”

“MÜCADELEMİZDE YANIMIZDA OLAN HER KARDEŞİMİZİ İLELEBET HATIRLAYACAĞIZ”

“Önemli olan, aradan geçen yaklaşık bir asra rağmen büyük-küçük demeden bize uzatılan her yardım elini, bizim için edilen her duayı böylesine büyük bir muhabbetle hatırlıyor olmamızdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bugün de Türkiye olarak, Türk milleti olarak verdiğimiz büyük mücadelede yanımızda olan, kalbiyle ve desteğiyle destek veren her kardeşimizi biz ilelebet hatırlayacağız. Her şey gelip geçtiğinde sadece düşmanlarımızın hoyratlığını değil, aynı zamanda dost bildiklerimizin de sükûtunu hatırlayacağız. Bunun için, ülkemizin yanında yer alan, desteğini bizden esirgemeyen tüm hakiki dostlarımıza buradan bir kez daha şükranlarımı iletiyorum.”

Konuşmasının sonunda AK Parti Denizli Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısının hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Denizlililere gösterdikleri vefa için teşekkür etti ve sözlerini yaklaşan Kurban bayramlarını tebrik ederek tamamladı.

CEVAP VER