İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, ABD’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

BM Siyasi Yüksek Kurul oturumuna katılmak için New York’a giden Zarif, yaptığı açıklamada, KOEP’in uluslararası bir anlaşma olduğunu, yıllarca müzakere sonucu elde edildiğini söyledi.

Zarif, “İran’a baskı uygulayanlar bu baskılardan elde etmek istediklerini sonuçları göremediler ve sonunda müzakerelerin en iyisi olduğuna karar verdiler ve KOEP bu alanda elde edebileceğimiz en iyi getiridir ve bu müzakerelerde herkes elde etmek istediğini elde etti’’ dedi.

Zarif, “Bu aşamada bizim beklentimiz tüm tarafların taahhütlerine bağlı kalmalarıdır fakat bugüne kadar maalesef ABD çok alt seviyede bu anlaşmayı kabul etmiş ve ona bağlı kalmıştır ve yanlış tutumlarla anlaşmanın ruhuna desteklemeyip ve saygı duymamıştır ve sonuçta İran’a anlaşmadan tam yararlanma imkanı tanınmamıştır’’ dedi.

Zarif, “Bize göre ABD anlaşma ile ilgili tutumunu gözden geçirmeli zira bu durum olmazsa anlaşmanın devam etmesine yardımcı olmayacaktır’’ dedi.

New York’ta düzenlenecek Kalıcı Gelişme oturumuna katılacağını ifade eden Zarif, birçok ikili temasları olacağını belirtti.

Ziyaretinde batılı politikacılar, kongre üyeleri veya ABD dışişleri bakanı ile görüşmek için planlamalar yapılmadığını ifade eden Zarif, ’’Daha önce eski ABD Dışişleri Bakanı ile sadece nükleer mesele çerçevesinde konuşmalarımız oluyordu fakat bu ziyarette bu niyette değiliz ve böyle bir programımız da yoktur’’ dedi.

Zarif, Rusya, ABD ve Ürdün’ün Suriye’nin Güney Batısında ateşkes anlaşması ile ilgili, “Tahran her zaman çatışmaların sonlanmasını ve terörizmle ile IŞİD ve El Nüsra gibi terör guruplarıyla mücadelede herkesin birlik olmasını istemekte zira birlikte bölgeyi saran bu krizin üstesinden gelinebilir’’ dedi.

Zarif, “Bizim tüm çabamız Rusya ve Türkiye ile birlikte Astana görüşmeleri sonucu sağlanan geniş kapsamlı ateşkesin insanı yardımların yapılması ve Suriye halkının acılarının sonlanması için tam uygulanmaya koymaktır’’ dedi.

Zarif, New York’ta ayrıca ABD Dış İlişkiler Konseyinde bir konuşma yapacağını da belirtti.

Zarif’e ziyaretinde Dışişleri Bakan Yardımcıları Seyyid Abbas Irakçi ve Mecit Tahtirevançi de eşlik etmekteler.

 

CEVAP VER