İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının uçuş iznini iptal etmesi ile ilgili olarak, “Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın ama bilesin ki oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgâhınızı bozacaklar 16 Nisan’da. İstediğiniz kadar baskı yapın, istediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün, bunların hepsi size ters olarak dönecek. Bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan’dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız, bizler sabırlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Bağcılar’da yapımı tamamlanan tesis ve hizmetlerin toplu açılış törenine katıldı. İlçe vatandaşlarının yoğun katılımıyla gerçekleşen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“BAĞCILAR, İSTİKRARIN VE GÜVENİN DEĞERİNİ ÇOK İYİ BİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağcılar’ın 760 bini bulan nüfusu, Anadolu’nun renklerini bir araya getiren yapısı ile Türkiye’nin ve İstanbul’un özeti olduğunu söyleyerek ilçe statüsü kazandığı son çeyrek asırlık hikâyesinden herkesin çıkaracağı dersler olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En zor şartlarda dahi, çalışıldığı, azmedildiği, emek verildiği takdirde bir ilçenin nereden nereye geldiğini görmek isteyen, gelsin Bağcılar’a baksın. Bağcılar, bugün geldiği noktaya çok zor ulaştığı için, elindekinin kıymetini bilen bir ilçemizdir. İstikrarın ve güvenin değerini Bağcılar çok iyi bilir. Çünkü burada, ticaret var, sanayi var, eğitim var, sağlık var, ulaşım var; velhasıl ekonomi için, istihdam için, geleceğe güvenle bakmak için gereken her şey var” diye konuştu.

1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğundan bu yana her seçimde ve 1999’da haksız bir şekilde hapse mahkûm edildiğinde Bağcılar’ın kendisinin hep yanında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gezi olaylarında 17-25 Aralık yargı darbe girişiminde, PKK’nın çukur eylemleriyle devleti köşeye sıkıştırmaya çalıştığında Bağcılar’ı hep yanında bulduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Bağcılar’ın yüzde 61’le farkını bir kez daha gösterdiğini ifade etti ve ekledi: “15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Bağcılar 7’den 70’e sokaklara dökülerek, Cumhurbaşkanına, hükûmetine, istiklaline ve istikbaline canı pahasına sahip çıktığını tüm dünyaya ilan etti. Bağcılar o gece, Malazgirt’te Bizans ordusunun üzerine yürüyen yiğitlerin ruhunu şad etti. Bağcılar o gece, Anadolu’yu bize ebedi yurt hâline getiren Selçuklunun, Osmanlının mirasına sahip çıktı” dedi.

“16 NİSAN’DAN SONRA BİZLER UYGULAMALARIMIZI BAŞLATACAĞIZ”

“Bir yandan terör örgütleri, diğer yandan onları üzerimize salanlar ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, biz kendi yolumuzdan sapmayacağız, kendi gündemimizi asla terk etmeyeceğiz” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan güvenlik güçleriyle Türkiye sınırları içinde ve dışında terör örgütlerine nefes aldırmayacaklarını, diğer yandan yatırım, proje ve programlarını hayata geçirmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Konuşmasında, Hollanda’daki Türk vatandaşları ile buluşma programına gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş izninin Hollanda makamları tarafından nota verilerek iptal edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın; ama bilesin ki oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgâhınızı bozacaklar 16 Nisan’da. İstediğiniz kadar baskı yapın, istediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün; bunların hepsi size ters olarak dönecek. Bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan’dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Bizler sabırlıyız” şeklinde seslendi.

Bağcılar’daki vatandaşların da ilçeden Hollanda’ya nota verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma, bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye’ye nasıl gelecek? Tabii burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil, o ayrı bir konu ve bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir bunu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist; bunu böyle biliniz” değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekleştirdikleri açılış törenini ve hitabını Avrupa’daki Türk vatandaşlarının izleyip dinlediğini hatırlatan ve oralarda yaşayan Türk vatandaşlarını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçede yapımı tamamlanan ve 314 milyon yatırım maliyeti olan 36 kalem hizmet ve tesisin şehre ve ilçeye hayırlı olmasını diledi.

“BİZİM TERÖRİSTLERLE KONUŞACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”

Türkiye’nin 16 Nisan’da tarihî bir karar vereceğine, Kandil’deki terör örgütünün ve ana muhalefet partisinin ‘hayır’ demeye davet ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ana muhalefetin başındaki zat da davet yapıyor. Yahu senle biz neyi konuşacağız ki? Sen Kandil’in başındakilerle berabersin. Bizim Kandil’in başındaki teröristlerle konuşacak hiçbir şeyimiz yok. ‘Hayır’ ne demektir diye sorarsanız size tek cümleyle cevap vereyim: ‘Hayır’, bu ülkede terörü ikame etmeye çalışan PKK’lı bölücü terör örgütünün yandaşlarına destektir, o kadar. Kim ne derse desin” ifadelerini kullandı.

“YAŞADIĞIMIZ SORUNLARI GELECEK NESİLLER YAŞAMASIN İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliği halk oylamasında iki yolun olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: “Ya bugüne kadar yaşadığımız krizlerin en önemli sebebi olan mevcut yönetim sistemiyle devam edeceğiz, ya da istikrarın güvenin teminatı olacak yeni yönetim sistemini hayata geçireceğiz. 40 yıllık siyasi hayatımızın her anında olduğu gibi, bu konuda da milletimizin irfanına, izanına güveniyor, ‘evet’ diyeceğine inanıyorum. Dikkat edin, ‘hayır’ diyenler, niçin ‘hayır’ dediklerini izah edemiyor. Hatta meseleden o kadar kopuklar ki, hepi topu 18 madde olan Anayasa değişikliği metnini ana muhalefetin başındaki bile hiç okumamış. Bu sabah benim Karadenizli kardeşlerimi toplamış, onlarla bir toplantı yapıyor, her şeyi yalan yanlış anlatıyor. Bugün Sultanbeyli konuşmamda, onların hepsine tek tek hukuki olarak gereken cevabı vereceğim. Çünkü okumadın, hiç olmazsa okumasını sağlayayım bir, iki onu orada dinleyen vatandaşlar da işin gerçeğini bilsin.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP liderinin özel bir radyoya verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı ile Başbakan farklı partilerden olursa kavga çıkar” dediğini aktararak, “Hâlbuki biz yeni sistemi, tam da bu sebeple milletimizin takdirine sunuyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasındaki kavgayı hatırlattı ve “İşte biz o kavgayı ortadan kaldıralım diye artık Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığı birleştiriyoruz. Çok ağır bedeller ödedik. Anayasa kitapçığı fırlatıldı, ertesi gün milyarlarca dolar bu ülkeye fatura edildi. Ülke uzun yıllar bir krizden diğerine sürüklendi. Bizim yaşadığımız sorunları gelecek nesiller yaşamasın istiyoruz. Bunun için cumhurbaşkanlığı sistemini getiriyoruz” görüşlerine yer verdi.

“IMF’YE OLAN BORCU, 2013 YILINDA BİZ BİTİRDİK”

CHP liderinin de dinlemesini isteyerek, geçmişte ülkenin iradesinde cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasında yaşanan çekişme ve kavgalardan örnekler vererek bu kavgalar yüzünden Türkiye’nin, ekonomide ve dış politikada ciddi kayıplara uğradığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1994 krizinin ülkemize ekonomik ve sosyal maliyetini unutmak mümkün mü? 28 Şubat müdahalesinin demokrasimize nasıl büyük bir darbe vurduğunu çok iyi hatırlıyoruz. Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit’in, ki biliyorsunuz aralarında su sızmazdı, nasıl bir krize sebep oldukları ortada. 2001 krizinden sonra devraldığımız hükûmette biz o ağır ekonomik yükü yüklendik. IMF’ye olan borcumuz 23,5 milyar dolardı. IMF’ye olan borcu, 2013 yılında biz bitirdik biz” şeklinde konuştu.

“Yüksek faizlerle borçlandırılan kamuyu, bu bataktan çıkartana kadar anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz konusunda hâlâ arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadıklarını dile getirdi ve “Çünkü öyle bir yönetim sistemi kurulmuş ki, Başbakan da olsanız, Cumhurbaşkanı da olsanız, işler geliyor, bir yerde tıkanıyor. Bürokratik oligarşi… İşte biz, bu sorunlar yaşanmasın, millet kime sorumluluk verdiğini, kimden hesap soracağını en başından bilsin diye yeni yönetim sistemini teklif ediyoruz” diye ekledi.

“CUMHURBAŞKANI, MİLLETE VERDİĞİ TAAHHÜTLERİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRECEK”

CHP liderine atıfta bulunarak, “Yeni sistemde Başbakan yok, öğrendin mi? ‘Başbakan başka, Cumhurbaşkanı başka partiden olursa şöyle olur böyle olur’; öğren öğren” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun yerine, her iki görevi de yürütecek olan Cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanı hükûmeti kuracak, üst düzey bürokratları atayacak ve millete verdiği taahhütlerin gereklerini yerine getirecek. 5 yıllığına seçilen Cumhurbaşkanı başarılı olursa, milletin takdiriyle, ikinci bir 5 yıl daha görevde kalma imkânı elde edecek. Başarısız olursa, yerine millet kime güven duyuyorsa, kime itimat ediyorsa, kimin programı, projesi varsa, o gelecek. Çünkü bu sistemde en az yüzde 50 + 1 oyla seçilebiliyorsunuz. Eski sistemde, öyle dönemler olmuştur ki, yüzde 15 oy alan partinin genel başkanı bile Başbakan olabiliyordu. Hatırlayınız, 1999 seçimleri öncesinde, yüzde 15 dahi oyu olmayan Meclis’teki 5. partinin genel başkanı Başbakanlık yapmıştı. Bundan sonra artık kimse, milletin yarıdan fazlasının onayını almadan ülkeyi yönetemeyecek. Meclis ise, yasama ve denetim görevlerini, çok daha etkin şekilde yapabilme imkânı elde edecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü sistemde kanun tasarılarının hükûmet ve hükûmetin bürokratları tarafından hazırlanıp Meclisteki milletvekillerinin ise sadece komisyonlarda ve genel kurulda bunları görüştüğüne işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde ise kanun teklifi verme yetkisinin sadece milletvekillerine ait olduğunu, Cumhurbaşkanının, bütçe kanunu dışında böyle bir yetkisinin bulunmadığını, denetim konusunda Meclis’e, yazılı sorudan araştırma ve soruşturmaya, genel görüşmeden yüce divana kadar pek çok imkânın sağlandığını hatırlattı.

“YENİ SİSTEMDE MECLİS, ASLİ GÖREVİNE YOĞUNLAŞIYOR”

Gensoru uygulamasının kaldırılmasına ilişkin dile getirilen eleştirilere karşı, bu uygulamanın muhalefet tarafından bir denetim yöntemi olarak değil, Meclis çalışmalarını tıkama aracı olarak kullanıldığını, TBMM tarihinde toplam 484 gensorunun sadece 4 tanesinin işleme alındığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güven oylaması derseniz, zaten Cumhurbaşkanı bu onayı doğrudan milletten alıyor. Demek ki yeni sistemde Meclis, yani yasama organı, zayıflamıyor, tam tersine asli görevlerine yoğunlaşıyor” sözlerine yer verdi.

Halk oylamasına gidilecek Anayasa değişikliği ile seçilme yaşının 25’ten 18’e indiğinin altını çizen ülkenin gençlerine güvendiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere çok çalışmalarını, okumalarını, gayret göstermelerini, sosyal ve siyasal hayatın içinde yer almalarını tavsiye etti ve “Biz 2023 hedeflerimize gençlerimizle ulaşacağız. Aynı şekilde, 2053 vizyonumuzu, 2071 vizyonumuzu bugünkü gençlerimiz, hatta torunlarımız hayata geçirecekler. Biz, şimdi onların önünü açarak, geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’sinin taşlarını döşüyoruz” diye konuştu.

“HALK OYLAMASINA OLUMSUZ YAKLAŞANLARIN GÜVENSİZLİĞİ MİLLETEDİR”

16 Nisan halk oylamasının ‘olsa da olur, olmasa da olur’ denebilecek bir seçim olmadığına, Türkiye’nin bu halk oylamasında, geleceğine ilişkin tarihî bir karar vereceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlardan ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet’ için referandumda ‘evet’ demelerini istedi ve ekledi: “Bizim ‘evet’ gerekçelerimiz bunlar. Anayasa değişikliğine karşı çıkanların gerekçelerine bakın; akla, mantığa uyan hiçbir şey bulamazsınız. Halk oylamasına olumsuz yaklaşanların güvensizliği yeni sisteme değil, milletedir.”

Konuşmasını, “Geleceğimiz kutlu olsun geleceğimiz aydınlık olsun” temennisiyle tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, ilçede yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Bağcılar’da bulunan Güneşli Erdem Hastanesi’nin açılış törenine de katılarak kısa bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, hastanenin ülkeye ve şehre hayırlı olması temennisinde bulundu.

CEVAP VER