Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bilkent’te yapımı süren 3 bin 700 yataklı Şehir Hastanesi’ne Başkent’in dört bir tarafından rahat ulaşım sağlanabilmesi için birçok kanallı yol çalışmalarına gelecek hafta başlıyor. Hastane Bölgesi’ni çevreleyerek dört bir tarafa yayılacak bulvarların toplam uzunluğu 33 kilometreyi bulurken, yolların üzerinde de tüneller, katlı köprülü kavşaklar, menfezler, köprüler ve “U” dönüşlerinden oluşan, toplam 29 yapı yer alacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Fen İşleri Daire Başkanlığımız tarafından yapılacak yolların toplam bedeli 780 milyon lirayı bulacak. 4 kademeli olarak gerçekleştireceğimiz çalışmaların, Hastaneler Bölgesi çevresindeki yolları oluşturan ilk aşamasını, bu yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Sadece 3-5 yıl değil, çok daha uzun yıllar trafiği rahatlatacak çözümleri uygulamaya başlıyoruz” dedi.

“ESKİŞEHİR YOLU’NDAN GÜNLÜK ARAÇ GEÇİŞİ ARTACAK”

Başkan Gökçek, geçtiğimiz hafta Bilkent Hastaneler Bölgesi’nde yapılması planlanan yol çalışmalarına ilişkin olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ev sahipliğinde düzenlenen, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Üçpınar, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ve kendisinin de katıldığı bir toplantı düzenlendiğini hatırlattı.

Gökçek, “Çok büyük bir çalışmaya başlıyoruz. Ankara’nın en yoğun trafik akışının bulunduğu ve günlük 167 bin aracın geçiş yaptığı Eskişehir Yolu’na, hastanelerin açılmasıyla birlikte bu rakamlara ilave olarak ilk etapta 30 bin, sonradan 100 bini bulan yeni araç katılımı olacağı hesaplandı. Yani günlük araç geçişinin birkaç yıl içinde 250 bini geçeceği tahmin ediliyor” diye konuştu.

Planlamaların, tüm bu hesaplamalara göre yapıldığını ve çalışmaların ardından trafik akışında mevcut durumun bile altında bir rahatlama sağlanacağını ifade eden Başkan Gökçek, hastane açılmadan yol çalışmalarının büyük kısmının tamamlanmasının planlandığını da vurgulayarak, “Hastanenin açıldığı ilk günden itibaren bölgede ulaşımın rahat olmasını sağlayacağız” dedi.

Şehir Hastanesi’ne ulaşımın mevcut durumda sadece Eskişehir Yolu’ndan sağlanabildiğini, ancak yapılan planlamalarla, bu ulaşımı Ankara’nın diğer tüm akslarına yayarak, Eskişehir Yolu’nun yükünü azaltmayı hedeflediklerinin altını çizen Başkan Gökçek, “Hastanelere, vatandaşların doğu, batı, kuzey ve güneyden rahat gelmelerini sağlamak istiyoruz” dedi.

Başkan Gökçek, Şehir Hastanesi yapıldıktan sonra, hem Eskişehir Yolu’nda trafik olmaması hem de insanların bu bölgeye rahat gelebilmesi hedefinden hareketle, ileriye yönelik olarak bu sorunu komple çözmek istediklerini belirterek, “Biz buradaki çalışmaları tamamlayınca, 3-5 yıllık değil, çok uzun yıllar trafik akışının rahatlamasına imza atmış olacağız” diye konuştu.

İLK AŞAMA: HASTANE ÇEVRESİ YOLLARI

Toplam 4 aşamada yapılacak çalışmaların ilk aşamasını, Hastaneler Bölgesi çevresi yollarının oluşturduğunu kaydeden Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Şu anda Hastaneler Bölgesi’nin en yakınında olan yol ve köprülü kavşak çalışmalarına başlıyoruz.

İkinci aşamada bu bölgenin, Ankara Bulvarı ve Sabancı Bulvarı bağlantısını yapacağız.

Üçüncü aşamada İncek Bulvarı, yeni yapılacak Çevre Yolu ve yine yeni yapılacak Niğde-Ulukışla Otobanı’nı birbirine bağlayacak 14 km’lik bir bulvar yapılacak.

Dördüncü ve son aşamayı ise bu yolları bağlayacağımız, ODTÜ içinden geçen, 1071 Malazgirt Bulvarı’na bağlantıyı sağlayacak tünel yol oluşturacak.”

“2 KM’LİK TÜNEL YAPACAĞIZ”

Başkan Gökçek, gelecek hafta başlanacak çalışmalar kapsamında, Şehir Hastanesi’nin güneyindeki Angora Bulvarı’ndan hastaneye doğru, 50 metre genişliğinde bir yol açacaklarını, bu yolun, 2 köprülü kavşakla beraber, Bilkent Köprülü Kavşağı’na bağlanacağını belirterek,  “Ayrıca yapılacak bu yolu, yer altından 2 km’lik tünelle 1071 Malazgirt Bulvarı ve oradan da Öğretmenler Caddesi ile Konya Yolu’na bağlayacağız. Bu sayede güneyden 50 metrelik bir bulvarla, kesintisiz bir akış sağlayacağız” şeklinde konuştu. Gökçek şöyle devam etti:

“Bu bulvarın hemen yanında Tarım Bakanlığı’na ait Botanik Bahçesi’ni bölmemek için altından 600 metre uzunluğunda büyük bir tünel yapılacak, ardından da hemen Şehir Hastanesi’ne ulaşılmış olacak. Beytepe tarafından da bu yola bir battı çıktı ve 2 kolla bağlantı yapacağız.

Hastanenin hemen batı bölgesinde de güneyden gelecek bu bulvara bağlanacak bir yol daha yapacağız. Özellikle güneydeki Angora Bulvarı’ndan gelenler, Eskişehir yoluna yük bindiriyor. Burayı Sabancı ve Ankara Bulvarlarına bağlayacağız. Bu sayede de hem Çayyolu’ndan, hem de Kızılay, Ulus, Keçiören’den gelen vatandaşlar, rahat ulaşım sağlayabilecek. Ayrıca Eskişehir Yolu’ndaki Hacettepe Köprüsü’nü büyütmek kaydıyla, yukarıdan kesintisiz bir trafik daha sağlayacağız.

Halen hastanenin doğusundan giden Bilkent Bulvarı, ODTÜ arazisinin tam sınırından geçer ve biraz dardır. Bu yolun en önemli kısmı budur. Şimdi bu Bilkent Bulvarı ile Sabancı ve Ankara Bulvarı bağlantısını sağlayan yeni bir bulvar daha açıyoruz. Burası da 2 gidiş -2 geliş olacak.”

“İKİNCİ BİR KONYA YOLU YAPACAĞIZ”

Başkan Gökçek, ODTÜ’nün içinden de yeni bir yol geçeceğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onaylanan imar planının halen askıda olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bilkent Köprülü Kavşağı’ndan başlayıp, öncelikle ODTÜ’nün batı sınırından geçip, şu andaki İhsan Doğramacı Bulvarı’nın sol tarafından geçerek İncek Bulvarı’na bağlanan, oradan aşağıdan Haymana Yolu, Çevre Yolu ve yeni yapılacak Niğde-Ulukışla Otobanı’na bağlanan, 50 metre genişliğinde yeni bir bulvar kazandırmış olacağız. Yani bir nevi ikinci Konya Yolu olacak. Mevcut Konya Yolu’na paralel, 5 kilometre yanından Ankara’yı dikine kesen bir  bulvar…

Sonuç olarak Ankara Bulvarı, Sabancı Bulvarı, Eskişehir Yolu, yeni açılacak bulvar, İncek Bulvarı, Haymana Yolu, Çevre Yolu, yeni yapılan otobana bağlanacak.”

“HEDEF: HASTANE TRAFİĞİNİ ANKARA’NIN HER TARAFINA DAĞITMAK”

Yapılacak yolların en darının 3 gidiş – 3 geliş olacağını, bu bağlantılarla Ankara trafiğini müthiş derecede rahatlatmış olacaklarını vurgulayan Başkan Gökçek, “Ankara trafiğinin yükünü, inşallah uzun yıllar kaldıracak bulvarlar kazandırmış olacağız” dedi.

Başkan Gökçek, toplam 33 kilometre ve Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarına göre de 780 milyon TL civarında bir rakama malolacak yollara ilişkin, “Şehir Hastanesi’nin çevresini bu yıl, tüm yolları da 2 yılda bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

CEVAP VER