2017 yılı hububat alımlarına Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) Ahiboz  Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depoculuk Tesisleri’nde 10 Temmuz 2017 Pazartesi günü başlanıyor. ATB’nin 30 bin tonluk çelik silolarının yanı sıra ATB Üyeleri tarafından yapımı tamamlan 86 adet yatay depoda da alımların yapılacağı Ahiboz tesislerinde bu yıl işlem rekorun kırılacağı belirtiliyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alımlarını bu yıl Ahiboz’da bulunan lisanslı depolar üzerinden yapacak. Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları elektronik ürün senetlerini, açıklanan fiyatlar üzerinden 2017-2018 yılında da  TMO’ya satabilecekler. Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacak.
10 Temmuz Pazartesi günü başlayacak olan 2017 yılı hububat alımları çiftçilerin isteklerine göre ürünlerini satış salonunda doğrudan satabileceği veya lisanslı depoda muhafaza ederek ürünlerini “elektronik ürün senedine” dönüştürülebileceği bir sistemde çalışıyor. Gün içinde doğrudan satış işlemleri seanslar halinde sürekli tekrarlanacak ve her gün elektronik ürün senetlerinin alınıp satıldığı ayrı bir seans düzenlenecek.
Ayrıca, TMO geçtiğimiz sezonda olduğu gibi bu sezonda alımlara katılacak.
ATB, son yıllarda tarım sektörü ve finansal piyasalarının entegre olduğu elektronik ürün senetleri ile üyelerini ve tüm Türkiye’deki tüccarları lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
ATB’nin Şereflikoçhisar temsilciliğinde 26 Haziran 2017 tarihinde başlayan hububat alımları da sezon yoğunluğuyla birlikte halen devam ediyor.

CEVAP VER