EXPO 2017’ye ev sahipliği yapan Kazakistan’ın Astana şehrinde  26-27 Haziran 2017 tarihlerinde “Okuyan Dünyada – Okuyan Millet” konulu uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyuma uluslararası kuruluşlardan pek çok temsilci, milli kütüphane başkanları ve müze müdürlerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığının desteği, Kazakistan Milli Kütüphanesinin organizasyonu ile gerçekleştirilen sempozyumla  eş zamanlı olarak TÜRKSOY’un her yıl gerçekleştirmekte olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Toplantısı da yapıldı.

Toplantıya, Azerbaycan Milli Kütüphanesi Başkanı Kerim Tahirov, Kazakistan Milli Kütüphane Başkanı Umithan Munalbayeva, Kırgızistan Milli Kütüphane Başkanı Yardımcısı Gulnara Baytakova, Türkiye Milli Kütüphanesi Başkanı Zülfü Toman, Başkurdistan (RF) Milli Kütüphane Başkanı Yardımcısı Lusiya İlyasova, Gagavuz Yeri (Moldova) Kültür İdaresi Kütüphaneler Şubesi Müdürü Evgeniya Lulenova, Saha Yakut Milli Kütüphane Başkanı Yardımcısı Mariya Andreyeva, Tataristan (RF) Kazan Devlet Universitesi İlmi Kütüphanesi Başkanı Yardımcısı Yuliya Leksina’nın yanı sıra Azerbaycan Milli Tarih Müzesi Başkanı Naile Velihanlı, Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı Nizami Ceferov ve çeşitli ülkelerin kütüphane, müze başkanları ve heyetleri iştirak etti.

İki gün süren sempozyumda “Kültür ve Toplum: Bilgi Süreçlerinde Yenilik ve Dönüşü”, “Modern Dijital Teknoloji ve Kültürlerarası İletişim Bağlamında Kütüphaneler”, “Çocuk Edebiyatı ve Çağdaş Eğitim: Eğilimler ve Yeni Perspektifler”, “Kütüphaneler ve Müzelerin Sosyal-Kültürel Hayattaki Rolü”, “Kültürel Mirasın Yazılı Abideleri” başlıklarında bildiriler sunuldu.

27 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları 5. Uluslararası Konferansı kapsamında ise katılımcı ülkelerin milli kütüphaneleri, yıl boyu gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı gerçekleştirdi.

Etkinlik kapsamında TÜRKSOY tarafından ‘’Türk Dünyası’nın Renkleri’’ isimli bir fotoğraf sergisi de açıldı.

CEVAP VER