Almanya ve Norveç resmi olarak, Airbus A330 MRTT (Çok Amaçlı Tanker Nakliye Uçağı) Avrupa/NATO programına katıldı. Hollanda ve Lüksemburg’da bu programa daha önceden dahil olan ülkeler arasında yer alıyor.

2012 yılında Avrupa Savunma Ajansı (EDA) tarafından başlatılan Çok Uluslu, Çok Amaçlı Tanker Nakliye Filosu “MMF” (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) olarak bilinen program,  Avrupa Ortak Silah Programı “OCCAR” (Europe’s organization for the management of cooperative armament programmes) ve NATO Destek ve Tedarik Ajansı “NSPA” (NATO Support and Procurement Agency) işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Program, NATO’ya ait bu uçakları bir havuz sistemi içerisinde kullanacak dört Avrupa ülkesinin bu girişimi finanse etmesini kapsıyor.

İLK UÇAK 2020’DE TESLİM EDİLECEK

Yakıt ikmali, yolcu – yük taşımacılığı ve tıbbi yardım uçuşlarında kullanılacak uçaklardan ilk ikisi Madrid yakınlarında Getafe’de yer alan Airbus Savunma ve Uzay tesislerindeki tanker dönüşüm hattından 2020 yılında teslim edilmek üzere sipariş edildi. Yapılan işbirliği anlaşmasıyla uçaklar için 5 kesin 4 opsiyon olmak üzere yeni bir sipariş verilmesi planlanıyor.

CEVAP VER