Azerbaycan’ın değerli bestekarı Rauf Hacıyev’in ”Kafkas Esiri” isimli opereti, sanatçının  95. Yıldönümü’nde, Kazakistan’ın Karaganda şehrinde bulunan Madenciler Kültür Merkezi’nde sahnelendi.

24-25 Haziran 2017 tarihlerinde, TÜRKSOY’un katkıları ile Kazakistan’da ilk kez seyircilerle buluşturulan eserin rejisörlüğünü, Azerbaycan halk sanatçısı Ali Usubov yaptı.  1969 yılında ilk kez Moskova Operası’nda seyirci ile buluşan eserin Kazakistan’daki prömiyeri izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Etkinlik öncesinde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri, Büyükelçi Düsen Kaseionov; ‘’TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında sanatçı ve repertuvar değişimine büyük önem vermekteyiz. Bu vesileyle sahip olduğumuz kültürel mirası her geçen gün daha fazla keşfediyor, birbirimize ilham kaynağı oluyoruz.” diyerek, temsilde emeği geçen sanatçılara ve Karaganda Vilayeti Yönetimi’ne teşekkürlerini sundu.

Rauf Hacıyev Kimdir?

15 Mayıs 1922 – 19 Eylül 1995

Azerbaycan’lı besteci Rauf Hacıyev, Azerbaycan Besteciler Birliği kuruculuğunun yanı sıra, Azerbaycan Kültür Bakanlığı’da yapmış, Azerbaycan’ın en tanınmış bestecilerinden biridir. Bakü’de doğan Hacıyev, ilk eserini 18 yaşında yazmıştır. Moskova Konservatuvarı ve Azerbaycan Konservatuvarı’nda eğitimini sürdürmüştür. Azerbaycan’lı ünlü besteci Kara Karayev’in öğrencilerindendir. Yaşamı boyunca pek çok unutulmaz esere imza atan Hacıyev’in 150’nin üzerinde bestesi bulunmaktadır. En çok bilinen eserleri,  ”Azerbaycan’ım”, ”Bahar Geliyor”, ”Sevgilim”, ”Bakü” ve ”Leyla” isimli eserlerdir.

Sanatçı doğumunun 95. yılında tüm Türk dünyasında gerçekleştirilen etkinliklerle anılmaktadır.

CEVAP VER