Başbakan Binali Yıldırım, “Ne kadar engelleme yaparsanız yapın, ne kadar Avrupa’da vatandaşlarımızla, memleket sevdalılarıyla buluşmayı önlemeye çalışırsanız çalışın şunu bilin ki korkunun ecele faydası yok. Vatandaşlarımız bunu görüyor, daha da hırslanıyor. ‘Evet’ler sandıkları dolduracak ve size 16 Nisan’da en güzel dersi verecekler.” dedi.

Yıldırım, Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen vatandaş buluşmasında yaptığı konuşmada, bugün Türkiye’nin dünyanın her yerinde büyük itibarı bulunduğunu, KKTC’nin yanında güçlü ve dirayetli Türkiye Cumhuriyetinin olduğunu belirtti.

Kıbrıs ile yakından ilgilenen, Kıbrıs’ın sorunlarına çözüm üreten bir Türkiye olduğunu ifade eden Yıldırım, dünya krizden krize sürüklenirken Türkiye’nin dünyanın en büyük projelerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Yıldırım, salondakilerin “Avrupa Avrupa duy sesimizi, bu gelen ‘Evet’in ayak sesleri” sloganları üzerine, “Avrupalılar… Onları Allah ıslah etsin. Bırakın onları. Şimdi ‘Hayır’cılar korosu var. PKK ne diyor? ‘Hayır’. FETÖ ne diyor? O da ‘Hayır’ diyor. DEAŞ ne diyor? Onlar da ‘Hayır’ diyor. HDP ne diyor? Onlar da ‘Hayır’ diyor. Avrupalılar da ‘Evet’ diyen kardeşlerimizle buluşmamız için ‘Hayır’ diyorlar. ‘Hayır’dan hayır çıkmaz ‘Evet’te bereket vardır. Ne kadar engelleme yaparsanız yapın, ne kadar Avrupa’da vatandaşlarımızla, memleket sevdalılarıyla buluşmayı önlemeye çalışırsanız çalışın şunu bilin ki korkunun ecele faydası yok. Vatandaşlarımız bunu görüyor, daha da hırslanıyor. ‘Evet’ler sandıkları dolduracak ve size 16 Nisan’da en güzel dersi verecekler.” diye konuştu.

“HER ‘EVET’ OYU KKTC’Yİ DAHA DA GÜÇLÜ YAPACAK”

Türkiye’nin her zamankinden daha güçlü olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye milletiyle sizinle beraber güçlü. Siz güçlüyseniz Türkiye güçlü. Yeni anayasa değişikliğiyle gücümüz daha da artacak ve 16 Nisan halk oylamasıyla demokrasimizi taçlandıracağız. 16 Nisan’da Türkiye’de bahar bir başka güzel olacak. Halk oylamasıyla lider Türkiye için ‘Evet’ diyeceğiz. ‘Evet’ oyuyla Türkiye’yi daha da ileri taşıyacağız. Her ‘Evet’ oyu KKTC’yi daha da güçlü yapacak. 11 yılda bir Türkiye’yi üç Türkiye yaptık ama aynı zamanda KKTC’yi de kalkındırdık ve birçok eseri burada yaşayan soydaşlarımıza armağan ettik. KKTC’nin altyapısını geliştirmek, sosyo ekonomik yapısını da büyütmek için önemli bir kaynağı her yıl buraya ayırıyoruz.”

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kıbrıs’a su temini projesinin hayata geçirildiğini, boru hattı için bugüne kadar 1 milyar 600 milyon lira harcandığını, şu anda bütün belediyelerden içme suyu verildiğini anlattı. Şimdi de bu suyun tarım alanlarının sulanmasında kullanılması için proje yaptıklarını belirten Yıldırım, eğitim ve turizm alanında çalışmaların da devam ettiğini aktardı.

“KKTC’NİN KALBİ 15 TEMMUZ’DA ANAVATAN İÇİN ATTI”

Şehadet ve vatan kavramını, istiklal ve bağımsızlığı Kıbrıs halkının iyi bildiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

“FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde KKTC’nin Türkiye’ye, anavatana verdiği anlamlı destek için KKTC devletine, hükümetine ve siz sevgili kardeşlerime minnettarız, teşekkür ediyoruz. 14 Ağustos 1974’te kalbimiz nasıl Kıbrıs için attıysa, 15 Temmuz 2016’da sizlerin kalbi de Türkiye için, anavatan için attı. Böyle bir günde Lefkoşa’nın, Girne’nin, Gazimagosa, Güzelyurt ve İskele’nin bizimle bir olması göğsümüzü kabartmıştır. Sizin sevginiz, kardeşliğiniz bizim için dünyaya bedeldir.

Ülkücü, milliyetçi kardeşlerim, ‘Önce vatanım, memleketim, milletim’ dediniz ve bu kutlu yolda bizimle beraber yürüdünüz. Beraber yürüdük bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi söylediğimiz tüm şarkılarda bize her şey sizi, bize her şey Kıbrıs’ı hatırlatıyor.”

Kıbrıs ve 15 Temmuz şehitlerini rahmet ve şükranla yad ettiğini belirten Yıldırım, bir ve beraber olduktan sonra bütün zorlukların aşılacağını, geleceğin, geçmişten çok daha güzel olacağını belirtti.

Türkiye’de artık darbe ve vesayet dönemlerinin geride kaldığına işaret eden Yıldırım, 16 Nisan’daki halk oylamasıyla demokrasinin daha da güçleneceğini aktardı.

Millet iradesine saygılı olmayanların Türkiye’de yanlış işler yaptıklarını ifade eden Yıldırım, darbe tehditlerinin, ekonomik krizlerin Türkiye’nin geçmiş dönemlerde hızını keserek, gelişmesini yavaşlattığını anımsattı.

En son 15 Temmuz’un yaşandığını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Tarih dışı, akıl dışı, siyaset dışı tartışmalarla gündem oluşturmaya çalıştılar. Hala da devam ediyor. cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili yalan yanlış bir sürü şeyler dinliyorsunuz. ‘Hayır’ kampanyalarını bir seçim havasına dönüştürmeye çalışıyorlar. Bu mesele AK Parti’nin başka partilerin meselesi değildir. Mesele, memleket meselesidir. Mesele, Türkiye meselesidir. Gelecek nesillerimize ağırlıklarından kurtulmuş bir Türkiye bırakma meselesidir.”

“ANLATTIĞINIZ SAÇMALIKLARA BU MİLLET PRİM VERMEZ, VERMEYECEK”

Başbakan Yıldırım, ana muhalefetin memleketin hayrına ne iş varsa “Hayır” dediğini, “Hayır”dan hayır gelmeyeceğini söyledi.

Muhalefetin şimdi de anayasa değişikliğine “Hayır” dediğini anlatan Yıldırım, “Vesayet bitmesin istiyorlar, darbe dönemleri devam etsin istiyorlar. Kuzey Kıbrıs’tan bir kez daha söylüyorum, anlattığınız saçmalıklara bu millet prim vermez, vermeyecek. Bir daha bu ülke 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz’u yaşamayacak, evelallah.” değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, salonda bulunanlara, “16 Nisan’da ‘Evet’ oylarıyla darbeler dönemini tarihe gömmeye hazır mısınız?” sorusunu yönelterek, şunları kaydetti:

“Hiçbir vesayet odağı Türkiye’yi medeniyet yolculuğundan döndüremeyecek. Türkiye güçlendikçe Kuzey Kıbrıs daha da güçlenecek. Kıbrıs’ta adaletin, huzurun, barışın güvencesi olmaya anavatan Türkiye olarak devam edeceğiz. Her ‘Evet’ kirli hesapları bozacak, her ‘Evet’ Türkiye’yi de Kuzey Kıbrıs’ı da daha da ileriye taşıyacak. Her ‘Evet’ sizleri burada daha güçlü yapacak. 16 Nisan’da sizlerin kalbi Türkiye’de, bizlerin kalbi de burada atacak.”

16 Nisan’da kulağının Kuzey Kıbrıs’tan gelecek seste olacağını vurgulayan Yıldırım, “O gün en kuvvetli şekilde demokrasi için, gelecek için tek millet için, tek bayrak için, tek vatan için, tek devlet için güçlü bir ‘Evet’ demeye var mısınız?” diye sordu.

Yıldırım, Kıbrıs halkının Türkiye’nin başının tacı olduğunu, Kıbrıs’ın yüzü güldüğünde Türkiye’nin yüzünün güldüğünü, Kıbrıs’ın huzurunun Türkiye’nin huzuru olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, her zaman, şartlar ne olursa olsun Kıbrıs’ın yanında 80 milyon vatan evladının duası ve desteğinin olduğunu ifade etti.

Kıbrıs ve Türkiye bir oldukça, gönül gönüle verdikçe, Türkiye’nin de Kuzey Kıbrıs’ın da evelallah sırtını hiç kimsenin yere getiremeyeceğini vurgulayan Binali Yıldırım, “Kuzey Kıbrıs ile Türkiye’nin aklı da vicdanı da yolu da birdir. Her iki ülkeyi bizlere emanet bırakan şehit ve gazilerimiz de birdir. Bayrağımızın, sancağımızın anlamı da birdir. Sizlerin karşılaştığı sıkıntıların çözüme kavuşması, rahat ve huzur içinde bir yaşam için büyük bir çaba gösteriyoruz. Türkiye’den gelerek burada yaşayan kardeşlerimizin sorunlarını, sıkıntılarını biliyoruz. Kuzey Kıbrıs ile iş birliği içerisinde bu meseleleri adım adım çözüme kavuşturuyoruz, kavuşturmaya devam edeceğiz. Her türlü sorunu çözeriz, yeter ki gönüller bir olsun, yeter ki sevgimiz, kardeşliğimiz eksilmesin, artsın.” diye konuştu.

Yıldırım, Kıbrıs’ın geleceği için daima umutlu olduklarını, son dönemde Kıbrıs’ta çözümün sağlanması yönünde yaşanan tıkanıklığa rağmen Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümü hep desteklediklerini dile getirdi.

Kıbrıs’ta varılacak bir çözümün mutlaka ve mutlaka Kıbrıs Türk’ünün eşit, adil yönetişimini sağlayacak, can ve mal güvenliğini garanti altına alacak bir çözüm olmak zorunda olduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“(Ne olursa olsun, bir çözüm olsun) anlayışında asla değiliz ve bu konuda da Kıbrıs Türk’ünün hakkını sonuna kadar takip edeceğiz. Kuzey Kıbrıs’ın siyasi, ekonomik haklarını korumaya yönelik, güvenlik kaygılarını gidermeye yönelik her türlü teminatın garantörü, garantisi anavatan Türkiye’dir. Sizleri her platformda desteklemeye, sorunlarınızı çözmek için gayret göstermeye devam edeceğiz. Bir yandan bu mücadeleyi sürdürürken, diğer yandan Kuzey Kıbrıs’ın daha ileri seviyeye ulaşması için ne lazımsa bunları da yapmaya devam edeceğiz. Bizim Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimiz için bir ölçümüz var; Türkiye’de ne varsa, Kıbrıs’ta da o olacak. Onun için bugüne kadar hep çalıştık, gayret ettik. Kıbrıs’ta yapılanlar bugün yan taraftaki güneyden çok da iyidir. Hayat şartlarının geliştirilmesine yönelik projeler devam edecektir.”

Yıldırım, son müzakerelerde KKTC’nin yapıcı tutumunu bütün dünyanın gördüğünü, bu tutumu hayranlıkla izlediğini belirtti.

Vicdan sahibi herkesin bu görüşmelerin neden kesildiğini çok iyi bildiğinin altını çizen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

“KKTC’nin de Türkiye Cumhuriyeti’nin de çözüm konusundaki iradesi baştan beri vardır ve tamdır. Türk tarafını ‘azınlık’ olarak görmeye devam eden taraf, Kıbrıs Rum tarafıdır. Kafalarındaki Enosis 60 yıldır devam etmektedir. Eğer Kıbrıs’ta çözüm, barış, kardeşlik istiyorsanız, o zaman eşit, adil yönetişimi baştan kabul etmeniz lazım. Şimdi niyetiniz ortaya çıkmıştır. Hiçbir zaman Kıbrıs’ta paylaşmayı zihinsel olarak kabul etmediniz. Ve nihayet Enosis hayali tekrar hortlamıştır ve gerçek niyetiniz bütün dünyaca bilinir hale gelmiştir. Türkiye, anavatan ve garantör ülke olarak KKTC’nin ve Kıbrıslı kardeşlerinin daima yanında olacaktır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

NOTLAR

Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’na, Türkiye ve KKTC bayraklarının yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın posterleri asıldı.

Programa Başbakan Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ile KKTC’li bazı bakanlar ve milletvekilleri katıldı.

CEVAP VER